ÅRETS FARGE: Gult i interiør

Gult har vært en viktig interiørfarge i Norge historisk sett, men har mer eller mindre vært bannlyst siden 90-tallets bondefarger, hvor den hadde en av hovedrollene.

Nå sniker den seg tilbake, både i detaljer, på møbler og på vegger, og referansene kommer fra en mengde forskjellige epoker, 60-, 70-, 10-, og 20-tallet har alle nyanser av gult som kommer tilbake igjen nå.

Gul effekt

Gule rom har en tendens til å fremstå som vennlige og litt entusiastiske. De sterkere nyansene kan være veldig krevende å lykkes med, mye på grunn av høyt intensitetsnivå, men får man det til, kan det bli helt magisk. De dusere nyansene er betraktelig enklere, og skaper rom som er gode å være i. Gir økt appetitt, gjør oss mer utadvendte og sosiale, og vi oppfatter også gule rom som fysisk varmere enn rom i kalde fargetoner eller grått/hvitt/sort.

Gul nytolkning

Nedenfor går vi gjennom nyere og eldre prosjekter som bruker fargen på inspirerende måter.

Dimore Studio. Foto: Philippe Servent. Kinfolk

Dimore Studio er inspirerende for mange, og er godt kjent for sin sofistikerte og komplekse bruk av farge. Det er alltid referanser til mange forskjellige epoker i arbeidene deres, noe som gir prosjektene unike og særegne uttrykk. Her er den behagelige gulfargen kombinert med dype lillatoner, flammebjerk, mintgrønt og en dyp, rustrød chaise.

Foto: @chandeliercreative

Det er ikke alltid man trenger mer enn en liten dash av gult. Spesielt lampen men og solsikkene gir rommet liv og personlighet.

RED Valentino, London. Av India Mahdavi. Foto: ukjent. Dezeen

Her er det brukt en varm eggeplommeaktig nyanse av gult, som gir et vennlig og behagelig uttrykk. Fargen går igjen i en litt surere nyanse på gulvet, og komboen med rosa gir det hele en lekent, men seriøs look.

En pop-up butikk for merket Axel Arigato, designet av Christian Halleröd. Butikken ligger i Stockholm. Foto: ukjent. Dezeen

Hvor behagelig det er å være i denne pop-upen er ukjent, men så vet vi heller ikke om det er farget glass, eller om alt faktisk er like gult på innsiden. Er det det, tviler jeg på at man blir værende lenge. Det er slik med gult, at man kan ikke bare lesse på, rommene kan bli stressende og ubehagelige.

Bolighus designet av Stockholm-baserte HelgessonGonzaga Arkitekter, huset ligger i Stockholm. Foto: Mikael Olsson. Dezeen

Igjen en veldig mild nyanse av gult, som passer godt i både oppholdsrom og gjennomgangsrom, og enkelt kan kombineres med andre farger.

Foto: Paul Costello. Real Simple

Et superklassisk, og mest sannsynlig amerikansk interiør, men følelsen de gule gardinene formidler, kan fint være til inspirasjon for mer skandinavisk-utseende prosjekter. Dette kan med enkelhet tolkes på en mer «hjemlig» måte.

«Things That Go Without Saying». Av Céline Condorelli og Harry Thaller. Foto: ukjent. Frame

Beis, transparent maling, har hatt en boost de siste årene, og jeg håper vi ser mer av dette fremover. Treverket mister mye identitet og kanskje enda viktigere, fargespill når det males med vanlig maling. Beisen gir glød, nyanserikdom og spennende fargeopplevelser.

Kaffebrenneriet Markveien, Oslo. Foto: Dagny Thurmann-Moe

Det er utrolig fint å se en kaffebar som ikke kjører industriell stil, og Kaffebrenneriet i Markveien har klart å skape noe annerledes med sin bruk av gult, bruntoner og farget glass i lysekronene.

Tsjekkia. Foto: Matthew Monteith, fra boken Czech Eden. Matthew Monteith

Mildt, behagelig og pastellete. Minner ørlite grann om Fondazione Pradas cafe av Wes Anderson, men er av betraktelig eldre årgang.

Privat hjem, av Frank de Biasi & Gene Meyer. Foto: Eric Boman. Doug & Gene Meyer

For de som synes at more is more. Litt snålt og eklektisk, men det gule pleddet er det som utgjør prikken over i’en.

Privat hjem, London. Av PriceGore. Foto: Ioana Marinescu. Dezeen

Gult kan også fungere utmerket i mer minimalistiske omgivelser, som denne eneboligen av PriceGore i London.

Better Homes and Gardens, fra mellom 1970-1973. Foto: ukjent. CreativePro

Igjen, referanser tilbake i tid, her fra 70-tallet. Stolene glir rett inn i mange av dagens interiører.

Kampanje for Pure & Original. Styling: Kirsten Visdal Photo: Margaret de Lange. Farger: Dagny Fargestudio

I dette prosjektet har vi brukt fargen Ochre fra Pure&Original i taket, som har en intens glød. Nesten som gull i taket. Utrolig spennende nyanse av gult som kommer snikende, sakte men sikkert.

Privat leilighet, «Hidden Tints», Stockholm, Sverige. Av Note Design Studio. Foto: Note Design Studio

Hidden Tints-prosjektet til Note gir en helt annen følelse. Lette, behagelige, sofistikerte nyanser av fargen i kombinasjon med treverk og grønntoner. Her fremstår det gule som nærmest nøytralt og fungerer med stort hell i alle rom.

Interiør av Billy Baldwin Decorates. Foto: ukjent. Kilde

Billy Baldwin, en av de gamle amerikanske mesterne innenfor interiør, med en utrolig raffinert tilnærming til farge. Her ser vi et uvanlig minimalistisk interiør til å være han.

Casa Tabarelli, Carlo Scarpa. Italia, 1968. Foto: ukjent. Kilde

Gult i taket er ikke dumt. I fantastiske Casa Tabarelli er det det gule taket som gir rommet personlighet. Spillet mellom tak/vegg og den røde benken er utrolig interessant.

Design av Dabito. Foto: Dabito. Farrow & Ball

Et bevis på at de intense gultonene også kan fungere i oppholdsrom og ikke virker helt overmannende. Her blir uttrykket roet ned av godt lysinnslipp, de store maleriene og grønne plantene. Ikke i Skandinavia, men fargen kan fungere utmerket også i våre lysforhold.

L’Officiel de la Mode, Terry de Gunzburg, Paris, Frankrike. Foto: Young-Ah Kim. Kyasajin

For de som synes gult er interessant, men ikke kan tenke seg det på veggen, er kunst en fin inngang.

Casa Luis Barragan, av Luis Barragan. Foto: Casa Luis Barragan. Plataforma Arquitectura

Fantastiske Barragan lekte med farger, og gjennomgangsrom kan gi en utrolig positiv boost. Nesten som å gå gjennom solen. Det føles ikke overmannende, siden man ikke oppholder seg i rommet over tid.

Luis Barragan sitt studio, i Casa Luis Barragan. Foto: ukjent. LJWorld

Igjen, disse gule takene har noe for seg. Fargen er ikke så langt unna treverkets originale farge og er derfor ikke helt absurd å velge for taket. Kan også fint fungere i rom med lavere takhøyde, men vær bevisst på nyanse dersom du beveger deg ned mot 240.

Fliser fra Fired Earth: Carnival (oro). Foto: Fired Earth

Gult er kjent for å være gode kjøkkenfarger, gir både appetitt og skaper en vennlig, sosial stemning.

Privat hjem, Belgia. Av De Gouden Liniaal Architecten. Foto: ukjent. AG VESPA

Boring med hvitt over de gule flisene, men er det en ting som er sikkert, er det nettopp at hvite/grå bad er på vei nedover. Her er det et slags kompromiss, og fargen er både rolig og behagelig (selv om badet ser litt ut som en institusjon).

Privat hjem, Tomas Colaco. Tomas Colaco Home

Stilmiks, og den fantastiske gule gardinen, som er det eneste man ser i rommet (den grønne planten bak er nr 2)

Urban Spaces: FranklinTill & Viewpoint + SPACE10. Foto: SPACE10. Yellowtrace

Forsiktig gult, i nyanser som har blitt sett mye sammen med gull i det siste.

Du kan lese mer om akkurat hvilke nyanser som kommer av fargen her.

Gult i motebildet her.

Gult i arkitekturen her.