Hvorfor er det kåret seks forskjellige årets farger for 2017?

Hvert år kårer en mengde forskjellige merkevarer sin årets farge. I flere år har valgene vært nogenlunde like, men i år spriker det totalt. Hva er valgene og hvorfor er de så forskjellige?

Pantone:

Øverst på fargetronen finner vi amerikanske Pantone, en global leverandør av fargemateriell for grafisk design, design og interiør- og motebransjen. De har også vært sistemann ut i kåringsbølgen, og 8.desember ble fargen offentliggjort – det var den grønne nyansen med det treffende navnet «Greenery» som gikk seirende ut.

Greenery er en ganske sterk, klar grønntone med mye gult i seg. Det er en farge vi kjenner godt fra norsk natur, og fargen på den vakre bjørken som setter sitt klare preg på omgivelsene våre.

Bilde hentet fra HER

Valget av Greenery er ikke et praktisk, fargen er ganske sær, både innenfor interiør, arkitektur og mote. Den er vanskelig å kle og vanskelig å lykkes med innendørs. Men dette valget er ikke gjort av praktiske/estetiske årsaker, men emosjonelle. Pantone har sitt sete i USA, et land dypt preget av en skitten valgkamp, en president mange er en smule skeptiske til og store nasjonale utfordringer. Grønt representerer trygghet og ro, samtidig som det symboliserer liv og vitalitet.

 

 

Kale var fargen jeg gjettet på da jeg tidligere i år ble spurt om hvilken farge jeg trodde Pantone ville gå for. Den er litt mørkere, og svært synlig innenfor både mote og interiør. Men samtidig er det korrekt å si at grønt på generell basis ER viktig og en farge vi vet kommer til å befeste sin posisjon som ny nøytral sammen med blått og brunt (naturens tre hovedfarger) i årene fremover.

 

AkzoNobel

AkzoNobel/Nordsjö/Dulux valgte på sin side Denim Drift som sin farge for 2017. Akzo Nobel er verdens største malingsprodusent, og eier en mengde med forskjellige merkevarer innen maling. De har et globalt prosjekt som heter Color Futures, hvor de kommer frem til sitt valg av farge.

Denim Drift er absolutt en viktig nøytral, som vi har sett her i Norge i flere år. Flere sier at det ikke føles spesielt nytt, men at de liker fargen som er forståelig, enkel og ufarlig. Og igjen, blått posisjonerer seg sammen med brunt og grønt som viktige nøytrale farger i årene fremover, så vi kan trygt si at fargen definitivt er viktig i dagens fargelandskap.

Benjamin Moore

Den amerikanske malingsprodusenten Benjamin Moore har på sin side valgt Shadow, en dyp støvete plommetone som er dramatisk og interessant. Jeg kan ikke si at den kommer til å markere seg i særlig grad på det norske markedet – men Benjamin Moore kjører et litt annet løp – i fjor kåret de for eksempel hvitt, som er helt riktig for det amerikanske markedet (som er svært inspirert av det dansk-skandinaviske for tiden), men helt feil for det norske.

Shadow er derimot en god farge, som absolutt kan anbfales til mange forskjellige typer rom. Den fungerer godt mot både blått og grønt. Merket har vært svært opptatt av hvor man finner nyansen i naturen. Sånt sett, kan vi si de er inne på det samme fokuset på natur som Pantone.

Fargerike

Bilde fra Fargerike. Stylist Christine Hærra. Fotograf Sveinung Bråthen

Norske Fargerike har valgt rødt som årets farge for 2017. Siden vi begynte å nærme oss farger rundt 2010, har fokuset vært på de nyansene det har vært enklest å omfavne etter å ha brukt hvitt og grått i så mange år. Blått, blågrønt og grønt har dominert, men nå ser vi en økt selvsikkerhet, og at vi også er klare til å omfavne de varmere fargetonene. Terrcaotta, teglstein, dype rødbrune nyanser er alle superaktuelle.

PPG

Amerikanske PPG har kåret Violet Verbena til sin årets farge for 2017, og nyansen er en behagelig nøytral lavendel. Lavendel klatrer oppover på listene, og markerer seg innenfor både interiør, spesielt på tekstil og er tydelig på SS17-catwalkene. Et interessant valg som jeg synes er inne på noe – også for oss her oppe i nord.

Dagny Fargestudio

Også kommer vi, med brunt som årets farge for 2017. Brunt har vist seg å være svært spennende de siste sesongene, og den markerer seg innenfor både arkitektur, interiør og mote. Det interessante er at brunt faktisk føles spennende! Det er mange år siden sist – og nyansespekteret er bredere enn kanskje noen gang. En av de tre store nye nøytrale fargene sammen med grønt og blått.

Konklusjon

Så hva betyr alt dette? HVA er egentlig årets farge for 2017? Sannheten er at de fleste fargene er til stede på en eller annen måte og i større eller mindre skala. Da jeg begynte å jobbe med dette faget, var det få aktører som kåret årets farge, og de som kåret var stort sett enige om hvilken farge de anså som viktigst. Nå derimot, ser vi et fullstendig sprik. Og det, det er faktisk et godt tegn! Det betyr at fargelandskapet er i forandring, og at stadig flere farger er aktuelle og relevante. Vi er på vei inn i en epoke (det glade 20-tall) med mer farger enn på flere tiår.

Så mitt beste råd til deg, er å hoppe i det, og velge det du selv liker best.