Hvorfor akromatisk arkitektur ikke er bra for deg

Vi befinner oss nå i en nesten ren akromatisk (fargeløs) arkitektorisk periode, og det er dårlige nyheter for deg.

Tekst av Dagny Thurmann-Moe
26. juni 2014

Lurer du kanskje på hva akromatisk arkitektur egentlig er? Vel, akromatisk betyr fargeløs, og moderne arkitektur er dessverre alt for ofte det; hvit, grå eller sort, og noen ganger (ok, ofte) med overflater i glass. Hvis det kun var snakk om noen få nybygg som var akromatiske ville det ikke vært noe problem, men når område etter område blir fylt med fargeløse bygninger, blir det problematisk.

Du lurer igjen kanskje på hvorfor? Vel tingen er at vår menneskelige kropp og sjel hører til ute i naturen på samme måte som kyrene og geitene, og vi vet alle hvor fargerik naturen vår er. Saken er at vi trenger farge. Farger påvirker humøret vårt, du kan si de forer oss med energi, og uten disse, på et bevisst eller et ubevisst nivå, kan vi bli deprimerte, slitne, ukomfortable, mindre kreative og noen ganger, rett og slett triste. Du har kanskje hørt om vinterdepresjon? Det er et ganske godt kjent fenomen her i de nordiske landene, hvor vi har 6-9 måneder med lite sol og dagslys. Farge=lys=energi. Det er så enkelt som det! Som den norske arkitektpsykologen, Eirik Glambek Bøe, sier;

“A building with a 150 meter long grey concrete wall can cause a reaction similar to what happens when a person is put in solitary confinement (glattcelle) with a cardboard box over his head”. 

Eirik Glambek Bøe

Et annet problem med akromatisk arkitektur er at fargeløse bygninger som settes sammen i en stor gruppe (uansett hvor kunstneriske og elegante de er) vil ha store problemer med å skape en varm og koselig atmosfære.

Dette er Norges nye Nationalmuseum: (Jeg får ikke sagt tydelig nok hvor absurd det er å se det brutale gjøre comeback, den ser ut som en bunkers og sluker Vestbanen totalt (den lille bygningen foran den store konstruksjonen.))

Klassisk arkitektur brukte på den andre siden ofte fargepaletter med 3-5 farger, satt sammen for å skape noe vakkert og unikt. Noen ganger (antageligvis ganske ofte) helt uten en plan, annen enn det at de gir varme og atmosføre, sammen med detaljer og ornamenter skaper de varme og behagelige utrykk.

Moderne arkitektur er kanskje ikke utdatert (enda), men bruken av (eller mangelen) av farge er. Bygningene er ofte vilt vakre og komplekse, men ligner ofte mer på kunst enn faktiske bygninger. Utfordringen virker å være at arkitekter ser ut til å glemme et viktig punkt når det kommer til byutvikling; atmosfæren. Det er ikke nok å å bare plante noen trær her og der, for å oppnå riktig bymiljø trenger vi også riktig og rikelig med fargebruk.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no