Årets farge 2018: gult

I 2017 lanserte vi for første gang Årets viktigste farge. Kåringen, bildene og fargen brunt har reist rundt verden, fra Norge og Sverige, til Australia, Brasil, U.K og USA.

Brunt fortsetter sin reise og utvikling, og de forskjellige trendforecastingbyråene øker fokuset sitt på fargen, både innenfor arkitektur, interiør og mote. Tiden er nå moden for å se på hvilken farge som er den mest interessante for det kommende året.

Hvorfor årets vikigste farge?

Hva er poenget med en kåring som dette? Er det fjollete fargedilling, eller har det faktisk en funksjon? Er fargene vi omgir oss med viktige? Har de noen betydning? Svaret er selvfølgelig ja, nei, ja, ja og ja. Det er mange kommersielle aktører som kårer årets farge, og de senere årene ser vi at valgene spriker i alle mulige retninger. I tidligere år var de fleste enige – den mest spennende fargen som utmerket seg, var enkel å spotte – den skilte seg ut i vår akromatiske (fargeløse) verden. Årene har gått, og samfunnet er blitt gråere, men parallelt vokser en fargebølge fremover. Vi beveger oss mot det fargeglade 2020-tallet, som utvikler seg til å bli en kraftig motreaksjon til det fargeløse 2010-tallet. Årets farge speiler på mange måter dagens verdensbilde, og føles som et friskt, optimistisk og entusiastisk pust.

Utrygge tider

Krig, IS, løpsk forbruk og kapitalisme, masseutryddelse, miljøkatastrofer, ubalanse i de økonomiske markedene, stater med megagjeld på randen av konkurs og ledere som oppfører seg som uoppdragne bøllete rampeunger (som i barnehagen mest sannsynlig ville blitt hentet av foreldrene sine) gjør sitt for at fremtiden til tider kan føles litt dyster og uforutsigbar. Litt mer enn vi er komfortabel med. Og, gult, deilige gult! Vi vet alle, at hvis vi skulle satt farge på optimisme, da blir det gult.

Gult er vennlig, litt enkelt, og har en langbølget fargebølge. De langbølgede fargene (de som er varme i fargesirkelen) gir oss energi. Når tidene føles dystre blir skjørtekantene kortere sies det. Og fargene kommer inn, mange og uten regler. Kompleksiteten øker, fasadene blir gladere, interiørene mer vennlige, selv taket får farge! Og basisfargene i garderoben, beveger seg fra sort og grått, til brunt, blått og grønt, med gult som stjerna. Bort med det sterile, distanserte fargeløse Pushwagnersk monotone og inn kommer frimodighet og forkastelse av katalogifiserende regler og en omfavnelse av det typisk norske: kosen.

Fordi gult er kult

Og teite ordspill like så. Fargenes inntog startet i 2010. Begynte med det blågrønne, beveget seg mot grønt, så blått (som har nådd enorme høyder, og fått litt slitasje, men den posisjonerer seg trygt som ny nøytral), for så å kaste seg over de terracottaaktige rødtonene og nå tilogmed nyanser av rosa og nude. For å vise at vi har kastet alle hemninger, går nå siste fargebarriere over styr: den fryktede gult (som «alle» hatet inderlig etter 90-tallet) har endelig kommet inn i varmen igjen.

Interiør

De siste sesongene har en høyst uvanlig farge i interiørbransjen, først umerkelig sneket seg inn blant detaljene. Det begynte med flørten med cognacfarget skinn i interiørene, som etterhvert har beveget seg mot de brungule nyansene som oker og sennep, og så over mot det sitrongule, eggeplomme, sorbetgult. Nyansespekteret vokser og vi blir modigere.

Les mer om hvordan gult blir brukt i interiør her.

Mote

Innenfor mote har gult praktisk talt eksplodert, og har gått fra å være en farge man helst unngår fordi man har fått for seg at den er vanskelig å kle, og generelt sett har blitt sett på som litt for entusiastisk, til å bli fargen alle skal ikle seg. På SS18-catwalkene er det omtrent ikke en eneste kolleksjon som ikke har ett eller flere gule plagg i seg.

Les mer om hvordan gult blir brukt innenfor mote her.

Arkitektur

Arkitekturen ligger som vanlig litt bak, etter år med besettelsen av materialenes egenart. Men gult har vært en av de prefererte fargene når man først prøver seg. Med vekslende hell, det sitrongule er for eksempel ikke helt optimal i det nordiske lyset, men fargen kommer. Det gjør den virkelig. De sofistikerte okertonene er skreddersydde for vårt lys, og har vært med oss siden 1600-tallet. Det blir spennende å se den markere sin retur, også på samtidsarkitekturen.

Les mer om hvordan gul har blitt og blir brukt i arkitekturen her.

Last ned billedmateriell
For høy- eller lavoppløslige bilder av Årets Farge 2018, klikk her. Ved bruk skal disse krediteres Dagny Fargestudio/Årets Farge 2018, foto/copyright: @teklan.

Kunde Dagny Fargestudio
År 2018