Årets Farge 2017: brunt

For første gang kårer Dagny Fargestudio årets viktigste farge, og lanserer i midten av oktober også en mer fullstendig fargeforecast for 2017. Vi er nå midt i en  stor hendelse i fargeverdenen, nemlig returen av en kjær og gammel nøytral farge.

Hvorfor brunt?
Det siste århundret har brunt vært svært tydelig flere ganger her i Norge, og er på mange måter den opprinnelige fargen for norsk arkitektur, mat og også tildels klær. Treverket har vært med oss i titusenvis av år, så brunt er en gammel farge i den norske kulturen. Det som er bemerkelsesverdig, er at vi nå ser en fornyet interesse for fargen samtidig innenfor interiør, arkitektur, mat og mote. Fra å være en kjedelig og platt nøytral, er brunt i ferd med å markere sin tilbakekomst – retolket og fornyet i et stort spenn av nyanser, og i selskap med en rekke andre sofistikerte farger.

Viktigheten av bruntonene
I arkitekturen er ikke bruntonene bare en estetisk faktor – de er strengt nødvendige og markerer et brudd med den ellers monotone bruken av sort, grått, hvitt, glass og stål. Fordelen med brunt, og spesielt de rødbrune nyansene, er at de myker opp uttrykket, og gjør bymiljøene mer vennlige. Bruken av varmere farger på bakkeplan er ekstra viktig.
Innenfor interiør er dreiningen mot brunt tydelig. Maling, tekstil og tapetprodusenter lanserer nå nye og gamle nyanser av fargen. Cognac-, og også whiskeyfarget skinn markerer seg klart, og brun marmor begynner å ta sin plass. Vi ser en rik og saturert fargebruk hvor fokuset på å skape hyggelige mijøer øker.
Li Edelkoort spådde i sitt anti-fashion manifest at brunt i fremtiden vil bli en av de viktigste basisfargene, og vil (til hennes sorg) ta over for sort. Høstens og tildels sommerens catwalk beviser at hun har rett, økningen av bruntoner er bemerkelsesverdig.
Innenfor mat er husmannskosten igjen i fokus, og fra det kunsteriske og avantgardistiske ser vi nå i større grad mot det naturlige, det nære, det autentiske. Ren og trygg mat.

Summen av disse faktorene, utgjør det jeg tidligere refererte som en fargebegivenhet. De helsemessige fordelene ved denne fargens retur (som vi kommer tilbake til lenger ned i nyhetsbrevet), den estetiske verdien (only shallow people disregards aesthetics;)) og dybden i nyanserikdommen gjør denne dreiningen både spennende og høyst nødvendig.

Foto: Margaret De Lange – Styling: Kirsten Visdal

Kunde Dagny Fargestudio
År 2017