Fargekonsept og produktutvikling: Tiljen for Magnor Glassverk

For de raske frokoster, trege bruncher og lange middager

Servise i fem deler: kopp (23 cl) med skål (145 mm), asjett (190 mm), tallerken (250 mm), muslibolle (128 mm) og tekanne (75 cl).
Vase i tre farger og to størrelser: 140 mm (stor) og 95 mm (liten)

Inspirasjon

Tiljen-kolleksjonen er oppkalt etter min grand grandtante Tiljen, som var høy, med ørnenese, hadde den høyeste latteren og  de villeste historiene. Alle satt som bergtatte når tante Tiljen begynte å fortelle. På en måte, glir hun rett inn i Alice i Eventyrlandets univers, og hadde passet naturlig inn i den gale hattemakerens teselskap som også er en av inspirasjonskildene bak kolleksjonen.

Målsettingen med Tiljen, har vært å lage det perfekte serviset for raske frokoster, trege bruncher og lange middager. Samtidig er selvsagt fargene i fokus.

Fargepaletten

Det har vært to tanker bak fargepaletten:

  1. Fargene skal fremheve maten og gjøre den mer appetittelig
  2. Fargene skal være trygge valg, og holde seg aktuelle i årevis fremover

Ingen av delene har akkurat de samme nyansene, det er en følelse av likhet, og det er tydelig at de er i familie med hverandre, uten det overtydelige tvillinguttrykket. Dette gjelder både serviset og vasene, de sklir inn i det samme fargeuniverset og er harmoniske sammen på bordet, men hver del har sin egen identitet.

Fortid møter fremtid

Kolleksjonen har referanser til mange forskjellige epoker, tallerkenenes kanter er inspirert av kronblader, gjerne sett på porselensserviser fra rundt 1850-tallet, mønsteret har assosiasjoner til 60/70-tallet, mens håndtakene og tekannen har referanser til klassiske engelske serviser. Samtidig har serviset stramme linjer, ingen krage på tallerkenene (som er vanlig på eldre serviser) og en fargepalett som er samtidig. Vasene har en klassisk oldtidsform, inspirert av gamle terracotta eller keramikk-krukker.

Alle disse referansene gjør serviset fleksibelt, noe som betyr at du fint kan blande inn det du eier fra før. Det gamle sølvtøyet, teak-bestikk fra 50-tallet, krystallglass, moderne glass, striper, ruter, toile.. Det meste funker, selv de stramme hvite, helt moderne elementene. Anything goes, det er ingen regler, kun de du setter selv.

Multifunksjon

Vi lever litt trangere i dag enn det vi har gjort tidligere, og de tingene vi velger å omgi oss med velges med omhu. Derfor har jeg vært opptatt av at denne kolleksjonen skal kunne brukes til mye. De kinesiske risbollene (muslibolle) kan brukes som understell for etasjefat sammen med middagstallerken og en ekstra bolle, eller som kakefat med en middagstallerken alene. Bollen har en størrelse som gjør den like god til frokostblandingen som grøt, supper, salat, potetgull og sjokkis. Vasene er heller ikke bare vaser. Den brede åpningen gjør at de fungerer utmerket som lykter, både til kubbelys og telys, men de er også ideelle for servering og kan fint være en aktiv del av matbordet. De mindre vasene er perfekte til honning, syltetøy, småkjeks, oliven osv.. De større kan brukes til frukt og grønt, og er også gode til potetgull og popcorn.

Size matters

De siste årene har tallerkener vokst til enorme proposjoner, mens med Tiljen har vi gått tilbake til en klassisk 25 cm på middagstallerkenen og 19 cm på asjetten. Det er flere grunner til dette:

På vasene er også den lave størrelsen viktig, vi bevarer siktlinjen over bordet, og du mister ikke noen av gjestene eller familiemedlemmene ute av synes. I stedet for å være i veien vil blomstene være med på å gjøre bordet lunere og triveligere

Bred åpning

Den brede åpningen på vasene har en klar funksjon. Med smal åpning, kan bukettene lett få form som en spiss V, dette gjør bukettene mer forstyrrende, men viktigst, vanskeligere å forme. Disse vasene er for deg som ikke er proff, men glad i blomster. I de små holder det fint å bare stappe 3-4 blomster nedi, det blir fint nesten uansett (her kan du fint bruke rester fra en gammel bukett som er i «avviklingsfasen»). De store er like enkle, men rommer en vanlig bukett. Det eneste du må huske på, er å snitte stilken i riktig lengde.

Ingen av fargene er helt like, men de harmonerer med hverandre, og gir bordet en sofistikert, rolig og koselig stemning.
Muslibollen, som er ganske nærme en klassisk kinesisk risbolle i størrelse, passer til både suppe, grøt, salat, snacks og sjokolade. Den kan også brukes som byggesten, for å lage etasje- eller kakefat.
Tekannen er klassisk, rund og lubben i formen. Den er nett i størrelse, men rommer allikevel nesten en liter. Tekannen har en dus og en sterk side.
Tiljenvasen sine størrelser, gjør den ideell til både servering, som lyskilde og vase. Høyden sikrer uansett god siktlinje over bordet.
Tiljen vase 140 mm (stor) i fargen skog. Bilde av Mari Bergan.
På grunn av referansene til mange forskjellige stilepoker, kan man enkelt velge tilbehør til kolleksjonen. Det gamle arvesølvet, krystallglass, teakbestikk eller moderne og stramt passer alt. Det samme gjør de fleste farger.

Kunde Magnor Glassverk
År 2017