De 7 mest interessante fargene SS16

SS16 var preget av klassiske sommerfarger, som hvitt og friske nyanser fra hele regnbuen, som den er hvert eneste år, men også sort, den mest absurde sommertrendfargen som har vært tilstede de siste sommersesongene. Jeg kommer ikke til å snakke om hverken hvitt eller sort, da trendene i seg selv ikke er interessante. Det som er interessant, er dreiningen i basisfarger, nye kombinasjoner og en økt grad av lekenhet. Kort oppsummert: alt er lov.

1. BRUNT

Sort er, som jeg har nevnt tidligere, etter en 60 år lang trendbølge, på vei i retur (heldigvis!). Det er flere arvtagere, men en som har bemerket seg tydelig, både SS16 og FW16/17, er brunt. Brunt er på mange måter en betraktelig heldigere farge å kle seg i. For det første, den får deg ikke til å se dratt ut i ansiktet, gusten i huden, fremhever ringer under øynene, eller legger til 10-15 år. Brunt har gjerne røde og gule undertoner, som er med på å gi fargen et mer vennlig og utadvendt uttrykk enn sort. Den er også enklere å kombinere med andre farger, siden med sort vil kontrasten alltid være veldig hard, og mange kombinasjoner ender opp med å se litt harry ut. Brunt er mykere, og gir en enklere overgang mot fargene. De lyseste beigetonene er vanskelig mot skandinaviske hudtyper, men går vi ned i de mørkere og sterkere nyansene, fungerer det fint. Gyldne hudtoner bærer brunfargene enkelt.

2BROWN
Se fullestendige kolleksjoner her: Bally, Paul Smith, Versace
1BROWN
Se fullstendige kolleksjoner her: Chalayan, Acne, Bottega Veneta

2. MULTI

Dette er selvfølgelig min favoritt. Her er det fullt anarki som gjelder. Du kan være polert og sofistikert, rampete, bohemsk, leken eller egentlig hva du vil. Fargekombinasjonene skal være komplekse og gjerne med total mangel av logikk (i hvert fall ved første øyekast). Gucci leder an med sin «granny chic», med klare historiske referanser og en vill lekenhet som de aller fleste har latt seg begeistre av.

1MULTI
Se fullstendige kolleksjoner her: Dries van Noten, BCBG, Gucci
2MULTI
Se fullstendige kolleksjoner her: Chanel, Dries van Noten, Marc Jacobs

3. GRØNT

Grønt er en av de andre arvtagerne til sort. Dette er en spennende farge, siden den fremhever både grønnt, blå og brune øyne. De mest magiske nyansene, er den dyp smaragdgrønne, mot furunyansene, som fungerer ekstremt godt for de aller fleste av oss. Grønt ble tolket i et stort antall nyanser, fra gressgrønt, til smaragdgrønt, petroleumsgrønt og militærgrønt. Fargen dominerte både som hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge.

2GREEN
Se fullstendige kolleksjoner her: Giulietta, Gucci, Altuzarra
1GREEN
Se fullstendige kolleksjoner her: Giambattista Valli, Lanvin, Pucci
3GREEN
Se fullstendige kolleksjoner her: Simone Rocha, Oscar de la Renta, Gucci

4. LAVENDEL

Det krydde på ingen måte av lavendelfargede antrekk på catwalkene, men denne fargen er en interessant nyanse å leke seg med på sommeren, som et alternativ til den mer tradisjonelle hvite. Lavendel er helt fantastisk mot du som har rødt hår!

1LAVENDER
Se hele kolleksjonen her: Altuzarra, Roberto Cavalli, Christian Dior

5. GULT

Fargen flest misliker. Men gud, når den funker, så er den uslåelig! En livlig og energisk farge som man blir i godt humør av.

1YELLOW
Se hele kolleksjonen her: J Crew, Isabel Marant, Dolce & Gabbana

6. RØDT

Rødt kommer igjen hver sommer, og jeg synes den er like viktig hver gang;) Alle kler rødt, lyse hudtoner passer best de kjølige nyansene som har blå undertoner, mens gyldne hudtoner passer best de nyansene som har gul undertone. Det interessante med rødt, er at dette er en farge de aller fleste av oss blir påvirket av. Undersøkelser har vist at kvinner som kler seg i rødt i arbeidslivet blir sett på som mer selvsikre og kompetente. Rødt er en farge som man fint kan bruke alende, men den ble også vist i kombinasjon med andre farger, som kan skape spennende og interessante uttrykk.

1RED
Se fullstendige kolleksjoner her: Lanvin, Elie Saab, Michael Kors
2RED
Se fullstendige kolleksjoner her: Lanvin, House of Holland, Marc Jacobs


7. ROSA

Hvordan vi oppfatter rosa, er (veldig) sakte men sikkert i ferd med å endre seg. Det er ikke lenger bare en sukkersøt og uskyldig farge, men er i ferd med å få nytt innhold. Tidligere ble rosa (eller lyserødt som det ble kalt), betraktet som en sterk og kraftfull farge, gjerne brukt av menn. Først på 40-tallet begynte endringen mot det feminine. Og nå er det jo slik at farger ikke har kjønn. En farge kan være varm eller kald, ikke feminin eller maskulin.

1PINK
Se fullstendige kolleksjoner her: Carolina Herrera, Hood by Air, Carolina Herrera

Så hva bør du velge? 

I magasinene og på nettet florerer det med titler som «sommerens IT-farger», «vi viser frem de heteste fargene for sesongen», «sommerens trendguide» osv. For det virker som om det beste rådet når du skal bygge opp en garderobe, er å kjøpe den fargen flest andre velger den kommende sesongen. Hva du kler, om det passer til garderoben din, og hva fargen kommuniserer er sekundært.

Mitt tips er, hvis du liker å planlegge, å lage en fargeplan. Det trenger ikke være skriftlig. Vet du hvilke farger du kler? Hvordan de får deg til å føle deg? Hva har du i garderoben din fra før? Vil du bygge videre på det du har, eller ønsker du å fornye deg fargemessig? For dersom du ønsker å bruke mer farger, er det lurt å ha en plan. Her er noen enkle nybegynnertips hvis du vil ha mer farge i garderoben:

  1. Invester i nude pumps/sandaler. Kjøp noen i litt god kvalitet og som du klarer å gå i. Nude er en bedre skofarge enn sort. Sorte sko er harde i fargen, og kutter av føttene dine (du ser lavere ut). Nude forlenger bena, og harmonerer med alle andre farger. Det blir ingen skarp kontrast, men en naturlig overgang
  2. Invester i en jakke eller kåpe som passer utover sesongen i en farge du kler, og som det er lett å kombinere med andre farger. De tryggeste valgene her er blått eller grønt (gjerne litt dypere nyanser (tenk juveltoner), de kler de fleste best). Rødt kan også fungere veldig godt. Passform er avhengig av hvilken stil du har og hva du føler deg komfortabel i.

Når du har disse to elementene, er det lett å bygge videre. Plaggene du fyller på med, kan være i hvilken farge du skulle måtte ønske. Jeg vil anbefale en fri tilnærming til fargevalg. Det er lite som MÅ være i såkalte «basicfarger». Egentlig ingenting. Fellen med disse fargene, er at du kan gjerne ha en enorm garderobe, men det ser ut som om du har på deg det samme hver dag. Fordelen med å kle seg i farger, er at det er ikke bare ditt eget humør som får en boost, men også de rundt deg. Kjør en test med en rød genser for eksempel, og se hva som skjer;)