Hvorfor akromatisk arkitektur ikke er bra for deg

Vi befinner oss nå i en nesten ren akromatisk (fargeløs) arkitektorisk periode, og det er dårlige nyheter for deg.

Illustrasjon av Operakvartalet i Oslo, av eve images

Lurere du kanskje på hva akromatisk arkitektur egentlig er? Vel, akromatisk betyr fargeløs, og moderne arkitektur er dessverre alt for ofte det; hvit, grå eller sort, og noen ganger (ok, ofte) med overflater i glass. Hvis det kun var snakk om noen få nybygg som var akromatiske ville det ikke vært noe problem, men når område etter område blir fylt med fargeløse bygninger, blir det problematisk.

pushak bispevika1x1600
Pushak – Bispevika, Oslo, Norge

Du lurer igjen kanskje på hvorfor? Vel tingen er at vår menneskelige kropp og sjel hører til ute i naturen på samme måte som kyrene og geitene, og vi vet alle hvor fargerik naturen vår er. Saken er at vi trenger farge. Farger påvirker humøret vårt, du kan si de forer oss med energi, og uten disse, på et bevisst eller et ubevisst nivå, kan vi bli deprimerte, slitne, ukomfortable, mindre kreative og noen ganger, rett og slett triste. Du har kanskje hørt om vinterdepresjon? Det er et ganske godt kjent fenomen her i de nordiske landene, hvor vi har 6-9 måneder med lite sol og dagslys. Farge=lys=energi. Det er så enkelt som det! Som den norske arkitektpsykologen, Eirik Glambek Bøe, sier;

“A building with a 150 meter long grey concrete wall can cause a reaction similar to what happens when a person is put in solitary confinement (glattcelle) with a cardboard box over his head”. 

kontur
Prosjekt i Stockholm av kontur.se

Et annet problem med akromatisk arkitektur er at fargeløse bygninger som settes sammen i en stor gruppe (uansett hvor kunstneriske og elegante de er) vil ha store problemer med å skape en varm og koselig atmosfære.

Dette er Norges nye Nationalmuseum: (Jeg får ikke sagt tydelig nok hvor absurd det er å se det brutale gjøre comeback, den ser ut som en bunkers og sluker Vestbanen totalt (den lille bygningen foran den store konstruksjonen.))

Klassisk arkitektur brukte på den andre siden ofte fargepaletter med 3-5 farger, satt sammen for å skape noe vakkert og unikt. Noen ganger (antageligvis ganske ofte) helt uten en plan, annen enn det at de gir varme og atmosføre, sammen med detaljer og ornamenter skaper de varme og behagelige utrykk.

Kampen, Oslo, Norge

 Screenshot 2014-06-24 21.49.04
Foto er hentet her

Stockholm, Sverige. Et meget populært sted å fotografere, noe det er lett å forstå hvorfor:

stockholm-slideshow
Foto er hentet her

Samme her i København, også her spiller fargene en viktig rolle.

copenhagen-restricted-story-top
Foto er hentet her

Moderne arkitektur er kanskje ikke utdatert (enda), men bruken av (eller mangelen) av farge er. Bygningene er ofte vilt vakre og komplekse, men ligner ofte mer på kunst enn faktiske bygninger. Utfordringen virker å være at arkitekter ser ut til å glemme et viktig punkt når det kommer til byutvikling; atmosfæren. Det er ikke nok å å bare plante noen trær her og der, for å oppnå riktig bymiljø trenger vi også riktig og rikelig med fargebruk.