Slik lager du en fargepalett – fra God Morgen Norge

Torsdag 31.mars 2016 var jeg på God Morgen Norge for å snakke om hvordan man utvikler en fargepalett, hva den inneholder og hva som er det vanskeligste utgangspunktet. Se sendingen og «afterlive» her.

Tekst av Dagny Thurmann-Moe
2. april 2016

Se hele innslaget fra God Morgen Norge HER

Etter sendingen, fortsatte vi live på Facebook, og det kom inn en rekke spørsmål. Vi rakk dessverre ikke å besvare alle sammen, men det var virkelig utrolig gøy!

Se livevideoen fra Facebook HER

Det er alltid fint med en repetisjon av teorien. Her kan du lese mer om hva en fargepalett er og hva den inneholder:

God fargebruk hjemme er enkelt å få til, det eneste man behøver er et godt verktøy. Det fungerer som en rettesnor for hvordan du skal forholde deg til farger, og hvilke farger du skal bruke hvor. Det verktøyet er en fargepalett, og jeg mener bestemt at alle hjem bør ha en! En fargepalett består alltid av tre elementer:Tekst

1

Hovedfarge(r): Hovedfargene brukes på de største flatene i et rom, som vegg og gulv. Et rom har vanligvis to hovedfarger, og det er da veggfargen og gulvfargen. Dette er fargene som dekker de største flatene i rommet, og setter klare betingelser for hva du kan velge videre. Hovedfargene må harmonere med hverandre, men bør i utgangspnktet ikke være samme (med noen få unntak) farge

2

Aksentfarger: Et hjem skal vanligvis ha 5-7 aksentfarger, og selv om det høres mye ut, er det ikke det. Aksentfarger er de fargene du finner på detaljer, som puter, pledd, vaser og småbord, men også kunst på veggene. Et maleri på veggen kan for eksempel inneholde alle aksentfargene (og flere), som du kan hente igjen på de andre elementene i rommet (vaser etc). En aksentfarge sin oppgave er å få hovedfargene til å stråle, men på en harmonerende mate. Aksentfargene skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den. Det er to enkle måter å finne gode aksentfarger på: A. Nyanselikhet: Farger som har samme fargestyrke som hovedfargen, men i andre farger (hvis veggen din er dus blå, kan du frks finne andre farger med lik dushet i seg. De vil da automatisk få et familiært og harmonisk uttrykk selv om de er forskjellige). B. Samme farge – forskjellige nyanser: Dette er også et enkelt triks. Igjen, hvis veggen din er dus blå, kan du finne 5-7 andre nyanser av blått og bruke disse som aksentfarger(alt fra grumsete til nesten sort til klare primærfarger vil fungere. Nyanser av den samme fargen ser alltid pent ut sammen) Viderekommende blander gjerne begge disse gruppene, men det kan føles litt komplisert i starten. Da kan det være fornuftig å holde seg til én av de.

3

Kontrastfarge: Alle rom trenger en kontrastfarge, som er et mindre eller større element i rommet, som har til oppgave å skyve harmonien litt ut av balanse. Det er på mange måter rebellen i rommet. Oppgaven til kontrastfargen er også å fremheve hovedfargene, men ved hjelp av kontrast, og ikke harmoni som aksentfargene. Kontrastfargen er ofte en sterk of klar farge, og kan være en stol, et bord, en vase, et bilde osv… Alle rom fortjener et «show piece», og det er ofte et kontrasterende element.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!