Fargesetting av funksjonalistiske bygårder

Fargekonsept fasade: Svenengen Borettslag

Tekst Nadia Buer Haugen
Foto Einar Aslaksen

På Vålerenga i Oslo ligger Svenengen Borettslag, en funksjonalistisk perle fra 30-tallet. Byggene ble tegnet av Einar Bjørnstad, og sto ferdig i 1934. I 2021 ble Koi Fargestudio kontaktet for å utvikle nye fargepaletter.

Byggene hadde opprinnelig samme bleke gulfarge på fasadene, med detaljer i grått og hvitt. Dette gjorde at byggene fremsto monotone og lite varierte i gatebildet. Et viktig grep ble derfor å differensiere mellom volumene, og fremheve de vakre funksjonalistiske detaljene i fasadene.

<p>Før: Byggene hadde samme bleke gulfarge med grå og hvite detaljer</p>

Før: Byggene hadde samme bleke gulfarge med grå og hvite detaljer

<p>Etter: Hvert bygg har fått sin egen farge</p>

Etter: Hvert bygg har fått sin egen farge

Hver av byggene har fått sin egen fargepalett, men følger de samme prinsippene for fargesetting. Elementer og detaljer på fasadene som inngangsparti, trapperom, rekkverk og grunnmur fremheves og artikuleres, gjennom målrettet og gjennomtenkt fargebruk.

I arbeidet med fargepalettene lot vi oss inspirere av funksjonalismens fargebruk som, til manges overraskelse, ikke var kun hvit. Denne vanlige misforståelsen er basert på feiltolkninger av sort/hvitt-fotografier av bygg fra perioden, som har blitt bevist gjennom fargetrapper på flere kjente funksjonalistiske bygg.

Arne Korsmos fargebruk ble derfor en viktig inspirasjon, sammen med flere av funksjonalismens perler. De nye fargepalettene til Svenengen Borettslag er derfor en homage til epoken byggene stammer fra, samtidig som de valgte fargene står seg godt mot nabobebyggelsen på Vålerenga.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!