Servise i fem deler: kopp (23 cl) med skål (145 mm), asjett (190 mm), tallerken (250 mm), muslibolle (128 mm) og tekanne (75 cl).
Vase i tre farger og to størrelser: 140 mm (stor) og 95 mm (liten)
For de raske frokoster, trege bruncher og lange middager
Inspirasjon
Tiljen-kolleksjonen er oppkalt etter min grand grandtante Tiljen, som var høy, med ørnenese, hadde den høyeste latteren og de villeste historiene. Alle satt som bergtatte når tante Tiljen begynte å fortelle. På en måte, glir hun rett inn i Alice i Eventyrlandets univers, og hadde passet naturlig inn i den gale hattemakerens teselskap som også er en av inspirasjonskildene bak kolleksjonen.
Målsettingen med Tiljen, har vært å lage det perfekte serviset for raske frokoster, trege bruncher og lange middager. Samtidig er selvsagt fargene i fokus.
Fargepaletten
Det har vært to tanker bak fargepaletten:
Fargene skal fremheve maten og gjøre den mer appetittelig
Fargene skal være trygge valg, og holde seg aktuelle i årevis fremover
Ingen av delene har akkurat de samme nyansene, det er en følelse av likhet, og det er tydelig at de er i familie med hverandre, uten det overtydelige tvillinguttrykket. Dette gjelder både serviset og vasene, de sklir inn i det samme fargeuniverset og er harmoniske sammen på bordet, men hver del har sin egen identitet.
Fortid møter fremtid
Kolleksjonen har referanser til mange forskjellige epoker, tallerkenenes kanter er inspirert av kronblader, gjerne sett på porselensserviser fra rundt 1850-tallet, mønsteret har assosiasjoner til 60/70-tallet, mens håndtakene og tekannen har referanser til klassiske engelske serviser. Samtidig har serviset stramme linjer, ingen krage på tallerkenene (som er vanlig på eldre serviser) og en fargepalett som er samtidig. Vasene har en klassisk oldtidsform, inspirert av gamle terracotta eller keramikk-krukker.
Alle disse referansene gjør serviset fleksibelt, noe som betyr at du fint kan blande inn det du eier fra før. Det gamle sølvtøyet, teak-bestikk fra 50-tallet, krystallglass, moderne glass, striper, ruter, toile.. Det meste funker, selv de stramme hvite, helt moderne elementene. Anything goes, det er ingen regler, kun de du setter selv.
Multifunksjon
Vi lever litt trangere i dag enn det vi har gjort tidligere, og de tingene vi velger å omgi oss med velges med omhu. Derfor har jeg vært opptatt av at denne kolleksjonen skal kunne brukes til mye. De kinesiske risbollene (muslibolle) kan brukes som understell for etasjefat sammen med middagstallerken og en ekstra bolle, eller som kakefat med en middagstallerken alene. Bollen har en størrelse som gjør den like god til frokostblandingen som grøt, supper, salat, potetgull og sjokkis. Vasene er heller ikke bare vaser. Den brede åpningen gjør at de fungerer utmerket som lykter, både til kubbelys og telys, men de er også ideelle for servering og kan fint være en aktiv del av matbordet. De mindre vasene er perfekte til honning, syltetøy, småkjeks, oliven osv.. De større kan brukes til frukt og grønt, og er også gode til potetgull og popcorn.
Size matters
De siste årene har tallerkener vokst til enorme proposjoner, mens med Tiljen har vi gått tilbake til en klassisk 25 cm på middagstallerkenen og 19 cm på asjetten. Det er flere grunner til dette:
Du får plass til mer på bordet – nettere tallerkener gir bedre plass til serveringsutstyr. Jeg er glad i småretter, og med tallerkener som tar mindre plass, får jeg plass til flere på bordet.
Du får plass til flere rundt bordet
De sklir rett inn i oppvaskmaskinen
De reduserer matsvinn – vi forsyner oss mer riktig på tallerkener som er 25 cm, som igjen gjør at mindre blir kastet, som er gunstig for miljøet.
På vasene er også den lave størrelsen viktig, vi bevarer siktlinjen over bordet, og du mister ikke noen av gjestene eller familiemedlemmene ute av synes. I stedet for å være i veien vil blomstene være med på å gjøre bordet lunere og triveligere