Fargekonsept, møbeldesign og interiør i kommersielle rom

Hammerhai i Oslobukta

Tekst Hélène Andersen
Foto Einar Aslaksen

Sørlandsidyll i Oslobukta

— Vi skal ta over verden, visste du det? Misgina Ghebremeskel peker på Dagny Thurmann-Moe som står litt lenger inne i lokalet. Husker du første gang vi møttes?

Det første møtet mellom Koi og Misgina fant sted i Bjørvika for akkurat ett år siden. På den tiden da det fremdeles var en byggeplass på denne siden av brygga. Bispekilen i Oslobukta var fortsatt en rekke skisser på et tegnebord, og ingen hadde enda funnet veien helt inn hit blant de små gatene og kanalene som sluser inn vannet fra Oslofjorden til det som mange har kalt lille Venezia. Operagata rommet på den tiden store drømmer om sommer og god stemning, helst uten pandemi. Innerst i gata, helt nede ved vannet et godt steinkast fra det da uåpnede grå og massive Munchmuseet, lå et tomt, hvitt lokale og ventet på sin rette eier.

Misgina var åpen for å åpne noe nytt og hadde sett på et knippe lokaler de siste årene, men ikke funnet noe som stemte helt. Men plutselig kom den, følelsen av at akkurat her kan det skje noe stort. Her kan Hammerhaien bo. Han så for seg at folk kom slentrende innom etter gallerirunden, shoppingturen, eller med vått hår etter et bad, med håndkle over skulderen, for å drikke en drink eller en kald øl en varm sommerdag. Den følelsen, akkurat som i Kragerø, stedet Misgina kom til fra Eritrea da han var fem. Sørlandsidyll på sitt beste, det er det som er inspirasjonen bak kaféen og baren Hammerhai.

Da Misgina og Koi møttes sa det klikk og skravla gikk. A match made in heaven, sier Misgina. Vi er nemlig ganske like når det kommer til kreative prosesser fordi ingen av oss vil følge reglene og begge har som mål å gjøre noe unikt, noe som ikke alle andre har gjort før oss, forteller Misgina mens han mimrer videre rundt det første møtet og hvor fort tiden faktisk har gått siden den marsdagen i fjor.

Dagen vi kommer for å fotografere lokalene og for å gjøre dette intervjuet er en fuktig og grå marsdag, og med alle de grå byggene utenfor blir kontrasten enda større når varmen fra lokalet slår mot oss idet vi kommer innenfor døren. Terracottafarger på vegg og gulv, glitrende krakker og mosaikkvegger i kobber og gull, håndmalte bord av selveste Elise Hisdal, vintagemøbler og lamper håndplukket til formålet. Misgina selv rusler rundt i lokalet og tenner cirka hundre stearinlys i den splitter nye baren i Oslobukta. Han skryter av vennene sine, Fadlabi, Shawn Arvind og Elise Hisdal, som har levert kunst til stedet, og han skryter av Koi. Mens han serverer oss kaffe av kopper det kan se ut som er samlet fra ulike hjem på femtitallet.

— Vi har tolket Misginas idéer og visjoner for stedet, sier Dagny på spørsmål om hvordan hun syns det har blitt. Han har virkelig sans for estetikk og høy forståelse for hvordan man skaper en god atmosfære. Hammerhai er en forlengelse av Misgina selv, fastslår hun.

— Jeg er opprinnelig fra Eritrea, men er oppvokst i Kragerø, supplerer Misgina. Der finner du sørlandsidyllen, når den er på sitt beste. Følelsen av hav, og solen som treffer menneskene på brygga en fin sommerdag. Det er den stemningen jeg vil ha på Hammerhai. Ellers er Hammerhai inspirert av vennene mine og familien min – alt det jeg er, egentlig!

Vi sitter bak lange solgule gardiner som får den grå dagen til å føles solrik og varm. Hammerhai sørger for god stemning innenfra også, med sittebenker formet som bølger langs veggene, kledd i fløyel og glitrende mosaikk. De enorme vinduene strekker seg fra gulv til tak, og bidrar til at interiøret og kunsten endrer karakter i takt med lyset utenfor. Og kanskje viktigst, at man kan se utover havet fra de terracottafargede barkrakkene i velvalgte farger. Den salte sjølufta er med på å skape den riktige stemningen for det som ganske sikkert blir stedet der alle vil henge i tiden fremover.

Hammerhai er Misginas fjerde utelivsprosjekt i Oslo. Den første baren han åpnet, Angst Bar, ble en braksuksess i 2013. Årsaken til populariteten var stemningen han klarte å skape. Helg etter helg. Dag etter dag. Han liker uvanlige kombinasjoner, og var ute etter å skape noe utenom det vanlige også på Hammerhai.

— Det var Ida, samboeren min, som tipset meg om Koi. Hun mente de var de eneste som var like gale som meg. Hun fulgte med på instagram, og anbefalte dem på det varmeste. Hun hadde selvfølgelig rett. For jeg er typen som heller vil ha en liten kjerne med fans, enn å tilfredsstille alle, sier Misgina.

“Enten så elsker du det, eller så hater du det. Men du husker at du har vært her, uansett.”

Misgina Ghebremeskel

— Det er Misginas tanker og visjoner som har gitt lokalet sjelen det har fått, sier Dagny. Jeg syns det er viktig idéfasen skal være avslappet og åpen for det rare, fine og ville.

— Ja, litt som i en samtale, der en ball blir kastet, og noen løpere videre med den for å se hvor den lander, supplerer Misgina.

Koi har valgt en fargebruk som fremhever en varm og lun stemning. Det er en kompleks fargepalett som kombinerer malte flater med materialitet, taktilitet, mønsterbruk og kunst, som sammen gir en klar soneinndeling. Organiske former og referanser fra 60- og 70-tallet i uvanlige kombinasjoner med ulike mønstre gjør innredningen unik i Oslo, akkurat som Misgina ville ha det.

— Jeg er veldig fornøyd med de prioriteringene vi har gjort. Jeg hadde jo ikke så stort budsjett at jeg kunne si ja til alt, så vi måtte prioritere å bruke penger på ting som for eksempel Zellige-flisene i baren, forteller Misgina. De er helt rå! Jeg liker i utgangspunktet å gjøre ting selv, og vet hva jeg liker, så jeg har nok vært en krevende kunde, forteller han videre. Jeg var også litt skeptisk til å jobbe med noen som er så profesjonelle som Koi fordi jeg var redd for å føle meg dum. Jeg hadde jo egentlig ikke peiling. Men samarbeidet med Koi har vært veldig morsomt. De lyttet til min visjon, og sammen har vi realisert den, sier Misgina fornøyd. Og jeg har lært veldig mye!

— Man skal ikke føle seg ukomfortabel når man jobber med idéprosess, sier Dagny. Det er veldig viktig for oss. Kreative prosesser skal være frie, og det er ofte nettopp det ville og gale som legger grunnlaget for å skape noe utenom det vanlige. Med Misgina ble det fort tydelig at våre idéer og visjoner om hva som er et bra sted å være, er ganske like, og vi gleder oss til å gjøre flere samarbeid, forteller hun entusiastisk. Vi skal jo ta over verden!

Hammerhai finner du i Operagata 77 i Oslobukta.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!