Fargekonsept, interiør og eksteriør for privat bolig

Prisvinnende drivhushus i Buskerud

Tekst: Hedda Gray Lægreid
Foto: Nadia Norskott
Styling: Maria Vestre

Hva gjør du når du er lidenskapelig opptatt av å dyrke frukt og grønnsaker? Bygger et bolighus inne i et drivhus naturligvis.

Grenseløs frihet

Et sted midt ute i skogen speiler himmelen seg i store glassflater. Innenfor er det et yrende liv. Frodige planter vokser vilt i kompaniskap med søte aprikoser, kjøttfulle fiken og bugnende nektariner i et nøysomt fargesatt miljø for barn og voksne.

For litt over to år siden satte arkitekt Margit-Kristine Solibakke Klev i gang med å tegne sitt første boligprosjekt tiltenkt seg selv og sin egen familie på fire. Etter å ha arvet en stor skogstomt var mulighetene mange og friheten stor. 

Og hva gjør du når du er lidenskapelig opptatt av å dyrke frukt og grønnsaker? Bygger et bolighus inne i et drivhus naturligvis.

– Å bo slik gir oss frihet til å gjøre alt det vi ønsker. Her har vi plass til alle hobbyene våre!

Margit-Kristine Solibakke Klev

Arkitekten er på vei hjem fra jobben sin i Oslo, der hun jobber som partner og daglig leder for Arkitektkontoret Nils Tveit, når KOIs utsendte ringer for et intervju.

Vel hjemme løper små barneføtter over det rosa betonggulvet blant tropiske trær og vekster, på jakt etter modne bjørnebær eller andre selvdyrkete søtsaker. 

– Hovedfokuset har vært å skape et godt familiehjem der barna våre kan være frie, og trives hele året rundt, sier Klev.

For daglig leder i Koi Fargestudio, Dagny Thurmann-Moe, har boligen vært et drømmeprosjekt.

– Det har vært veldig inspirerende å jobbe med Margit-Kristine. Hun har en stor visjon, og en drøm om å dyrke frukt og grønnsaker utover den tradisjonelle sesongen i Norge og leve tett på naturen i eget hjem. Hun har i grunn gjort det umulige mulig, sier Dagny. 

Mellom ute og inne 

Margit-Kristine er vokst opp på en gård og vant til å leve tett på naturen.

Inspirasjonen til boligprosjektet ble hentet fra Sverige. I et arkitekturmagasin fant Margit-Kristine Uppgrenna naturhus – et stort drivhus med et bolighus på innsiden. 

Margit-Kristine falt for konseptet umiddelbart, spesielt muligheten arkitekturen gav henne til å skape et slags mellomrom mellom inne og ute. 

– Vi har et ganske kaldt klima i Norge, og den varme sesongen forlenges betraktelig ved å bo inne i et drivhus. Jeg har alltid vært opptatt av å dyrke og drive med hagearbeid, og drømte om et sted der jeg kunne dyrke uavhengig av klimaet. Samtidig får vi brukt både rommene inne og ute like mye. 

Drivhusboligen til familien på fire er elleve og en halv meter høy og rommer hele 380 kvadratmeter i grunnflate.

Fra kaos til ro

Tidligere har familien bodd i Oslo, i fargeløse hjem med hvite vegger – og som en konsekvens (ifølge Margit-Kristine selv): masse rot. Da arkitekten satt med plantegningene til sitt nye hjem, fant hun fort ut at hun ønsket seg farger og hjelp med fargesettingen. 

– Jeg ville ha mer farger, mønstre og materialitet enn det jeg vanligvis bruker i min egen praksis som arkitekt, og kontaktet Dagny. Hun sa heldigvis ja med én gang. 

Margit-Kristine ga fargedesigneren frie tøyler på én betingelse: dette skulle være et hjem preget av naturlige og bærekraftige materialer.

Det første som kom på plass var det rosa mikrosementgulvet som dekker hele gulvflaten både inne og ute. En farge mange (kanskje overraskende nok) finner naturlig å ha på gulvet.

– Jeg ønsket meg et vedlikeholdsfritt gulv, der vi kunne styre rundt med blomsterpotter, jord og alt mulig, uten å være redd for å ødelegge det. Nå kan ungene kaste ting på gulvet og holde på så mye de vil. Jeg har også hatt folk som har gått inne med brodder på – det gikk fint det også, kvitrer arkitekten blidt. 

Den rosa mikrosementen speiler omgivelsene rundt: trærne, jorden og de rødlige furustammene som omkretser hjemmet til den lille familien på fire. Fargen står godt til alle de grønne og fargerike vekstene som kryper oppetter vegger og tak. Hvert rom har hver sin fargepalett, og hver sin unike atmosfære. Det blå kjøkkenet i første etasje har kjøkkeninnredning fra IKEA og fronter fra Noremax i en klar, blå farge.

– Det blå kjøkkenet er helt vidunderlig! Det hele startet med et ønske om å skape en ganske kompleks fargepalett, forteller arkitekten begeistret.

Hovedattraksjonen på kjøkkenet er en kjøkken–øy som harmonerer med de varme tonene i furuveggene og det rosa mikrosementgulvet – så forførende og iøynefallende at det kan minneom en scenografi for maleriet Piken med perleøredobb av den nederlandske kunstneren Vermeer. Den kongeblå fargen kan få selv de trøtteste av oss til å kvikne til ved frokostbordet. 

Innvendig er vegger, tak og trapper kledd i furu satt inn med hardvoksolje for å skape en varmfargetone i treverket, og malte og tapetserte overflater. Fasaden er en vanlig grankledning, malt i en dyp rød nyanse med historiske referanser.

– Hardvoksoljen har en gyllen nyanse vi jobbet målrettet med å finne. Den skal gi en særlig varm atmosfære sammen med en patina som vanligvis tar årevis å oppnå, forteller Dagny.

– Enkelte spør meg om jeg ikke blir sliten av å bo i så mange farger. Tvert om, svarer jeg da! Det oppleves mye roligere for både øyet og kropp å være i et rom med en rik fargepalett, sier Margit-Kristine.  

Hvilket rom er favoritten? 

– Badet, svarer arkitekten kjapt. – Jeg elsker jungeltapeten og badekaret, jeg bader hver eneste dag! 

Badet er også et rom med en kompleks fargepalett, der Dagny ønsket å bruke mønster og tapet for å lage en frodig og avslappende oase.

– Fargene kan oppfattes som uvanlige for et bad, men du får friske røde roser i kinnene og følelsen av velbehag her. Det er med på å gi det visuelle et varig uttrykk. Dette skal være et bad for livet, sier Dagny.

Døtrene Velaug og Herborg har fått velge sine egne tapet til rommene sine, noe som har satt grunnlaget for fargepaletten på resten av rommet. Tre år etter at de begge fikk velge hver sin mønstrete tapet, trives de fortsatt godt i sin grønne oase som de selv har bidratt med å utforme.

– De har skapt hver sitt univers, og kler seg deretter. De elsker leopardstrømpebukser, striper og klær i glade, knæsje farger, forteller mammaen.

På barnerommene var det spesielt viktig å velge tapet og mønstre som ikke er definert av en spesiell alder, supplerer Dagny. 

– Vi jobber sjelden med typiske tapet til barnerom, men heller mer sofistikerte mønstre og fargekombinasjoner som er like idylliske når barna har blitt voksne og kommer hjem på besøk. I tillegg må fargene være særlig gode for søvn og ro, ettersom barna har stor tumle- og lekeplass i og rundt huset.

Et samarbeid som bærer frukter

Samarbeidet med KOI har fått Margit-Kristine til å tenke nytt både hjemme og i egen praksis. 

– Dagnys bistand og kompetanse har gitt prosjektet mange flere dimensjoner enn jeg først hadde sett for meg, det har vært en av de beste investeringene jeg har gjort. Jeg har blitt mindre pretensiøs, og mindre redd for å prøve ut nye ting. Det er lettere å fyre løs med farger enn å la være, sier arkitekten.

Mye av lærdommen hun har fått, har hun videreført i yrket sitt. 

– Samarbeidet med KOI har gjort meg veldig uredd i mine seneste prosjekter, og jeg tror det er flere arkitekter som kan ha god nytte av det. Jeg har jobbet mye med et prosjekt i Oslo nå, en rehabilitering av et gammelt industribygg. Det skal bli en privatskole. Der har vi bestemt at det skal være farge på alle veggene, og det har blitt veldig bra.

Rammene i livet

Drivhuset i skogen rammer inn familiens eget liv, med boltreplass til å leke, til å skape og dyrke egen mat. Huset gir mengder av lys, farger og muligheter.

– Her finner jeg roen. Det er en gave å omgi seg med såpass fargerike omgivelser. 

Bokhyllen langs veggen ved spisestuen er nesten fem meter høy, og strekker seg langs veggen og opp til himlingen. 

– Det er for å få plass til alle bøkene våre!

Hun gleder seg til hun kan samle venner og familie rundt langbordet på takterrassen, servere selvforsynte grønnsaker og la praten gå til langt på natt, helt til stjernene titter frem og glitrer over hodene på dem.

– Dette er et hjem som gjenspeiler hele familien. De har laget et hjem for seg selv, ikke for neste eier. Det er så tydelig at de elsker å bo her, og de har gjort det akkurat slik de selv vil, sier Dagny. 

-Det er utrolig inspirerende og forfriskende!

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!