Derfor skal du ikke velge alle fargene fra samme fargekart

Visste du at hvis du ønsker et varig uttrykk på hjemmet ditt, er den enkleste måten å feile på, å velge alle fargene fra samme fargekart?

Årsaken er veldig enkel – av samme grunn som at du ikke skal kjøpe møblene dine på ett sted, skal du heller ikke velge fargene fra samme katalog, og dette gjelder spesielt trendkartene. Velger du alle fargene i hjemmet ditt fra et trendkart, er det slik hjemmet vil se ut – som 2018-kartet. Det betyr ikke at disse fargene er dårlige, tvert imot, de kan være svært gode, og hver for seg har de lang varighet.

Dette er en vanlig feil, selv blant de som er erfarne innredere, og kan forklare at enkelte har et angstfylt forhold til fargers varighet. Fargeepoker varer lenge, vanligvis 10 år, noen ganger lenger, som den fargeløse trenden har gjort. Men det som er kjedelig med trendkartene, er at summen av disse fargene har kortere varighet. De får heftig eksponering over et satt antall måneder.

Langsiktig utvikling av fargetrender – Fra boken Farger til folket!

Dette betyr ikke at du ikke kan bruke fargene, men at du må sette de sammen med omhu – passe på at hjemmet ditt får identitet, og ikke ser ut som sesongens fargekart.

Slik sikrer du deg en varig fargepalett:

  1. HA EN PLAN: Ha et fargekonsept med underliggende fargepaletter. Dersom du har en plan for fargesettingen av hjemmet ditt, kan dette på sikt gi store kostnadsbesparelser, ved at du unngår bomkjøp, og vet hvilken retning du skal bevege deg – du kan også planlegge langsiktig.
  2. LEVERANDØRVARIASJON: Dette er det viktigste: Velg farger fra flere produsenter – i våre prosjekter bruker vi vanligvis tre; frks Pure&Original (som også er en av våre kunder), Jotun og Farrow & Ball. Disse produserer alle tre svært gode farger. F&B og P&O har naturlige fargepigmenter (som betyr ganske mye for dybdefølelse i fargene og lysrefleksjon) og er mer miljøvennlige enn de mest vanlige malingskvalitetene. Verdt det lille ekstra de koster. Fargekart kan du bestille direkte fra alle tre produsenter, og de som ikke er tilgjenglige hos din fargehandler, sender prøvebokser og spann per post. Beckers (som faktisk også har lansert veldig gode 2018-farger), Nordsjö, Flügger og Baronesse er også gode alternative produsenter.
  3. TID: Ikke la fargene være det siste du bestemmer. Og ta deg god tid. Fargepaletten bør være klar når du bestiller gulv, kjøkken og fliser til badet. Da sikrer du et helhetlig uttrykk.
Farger fra Lady/Jotun, Farrow&Ball, Pure&Original og Nordsjö