Hvilken farge skal taket ha?

Dette er noe mange lurer på – for hvitt er virkelig ikke alltid den beste fargen. Her får du en guide på hva du skal velge når.

Tekst av Dagny Thurmann-Moe
30. oktober 2017

Fargen på taket har vært noe vi i lang tid egentlig ikke har forholdt oss til. Takmaling kommer i ren hvit, og det er fargen som man har stått på «auto». Den ene tingen man ikke trenger å tenke på;) Men nå er dette i ferd med å forandre seg, og det skjer fordi vi er på vei inn i en ny fargeepoke (det fargeglade 2020-tallet), hvor vi ønsker oss en mer kompleks bruk av farge. Utviklingen har gått raskt de siste årene, og malte tak er ikke lenger uvanlig.

Vi skal nå gå gjennom to måter å sette farge på taket, med en forklaring av hvordan du kan lykkes med de og hva det er som gjør at de fungerer:

1. Samme farge tak og vegg

Dette er den enkleste og mest populære måten å fargesette taket på i dag. Det magiske med denne løsningen, er at uavhengig av hvilken farge du velger, mister du følelsen av tak og vegg i rommet – høyden kan på en måte føles uendelig, du har ikke det hvite flaket på toppen som presser seg nedover og skaper sterk kontrast til alt annet. Følelsen blir mer harmonisk og rolig. Dette er selvfølgelig litt avhengig av fargen du velger, men eksemplene nedenfor viser rom fargesatt på en måte som gir en rolig og behagelig stemning.

Når passer det best å male tak og vegger i samme farge?

Dette passer egentlig nesten alltid og i alle rom. Spesielt i de lysere nyansene, da er det i 95% av tilfellene en god idé. Unntaket er hvis rommet er veldig stort, er et oppholdsrom og du har en mørk farge på veggene, og da særlig hvis du har standard 240 takhøyde. I eldre leiligheter med god takhøyde (over 3 meter) og høye vinduer er mørke tak ofte uproblematiske, og fungerer helt fint.

Hvorfor skal jeg male vegger og tak i samme farge?

Først og fremst skal du gjøre det fordi du har lyst og tror det vil tilføre rommet noe positivt, enn fordi det er en trend og du ser mange gjør det. I mine prosjekter anbefaler jeg nesten alltid å male tak og vegger i samme farge. Årsaken til det, er at dette gir en bedre romfølelse, og nå som farge på veggene er vanlig, blir kontrasten til taket sterk, og skaper en disharmoni i rommene. Årsaken til dette, er at hvitt ikke er en del av fargesirkelen og dermed vil skape en sterk kontrast til fargen på veggen. Noen ganger ønsker vi oss kontrastfylte rom, men oftere er harmoni målsettingen. Det magiske med å miste tak/veggfølelsen, er at følelsen av lavt tak forsvinner i 240-leilighetene, og lunheten bli forsterket i alle rom. I de klassiske leilighetene med god takhøyde og stukkaturer kommer detaljene betraktelig bedre frem.

2. Forskjellig farge på tak og vegg

Dette kan ofte være et vel så godt alternativ, som kan være med på å skape interessante og en mer kompleks bruk av farge. Det er også perfekt for color blocking. Andre ganger kan det være fordi veggfargen er for intens til også dekke takene, eller at det skaper et roligere inntrykk ved bruk av en annen farge/nyanse.

I hvilke tilfeller bør jeg bruke en annen farge på taket enn på veggen?

I mine prosjekter er det svært sjelden jeg anbefaler hvite tak, men noen ganger er det et riktig valg å velge en annen farge eller nyanse enn den du har på veggen. Takfarge velges alltid ut fra estetiske årsaker, og noen ganger blir det mer interessant med et avvik mellom tak og vegg.

Oppsummering

Hva betyr så dette? Hva skal du velge hjemme hos deg eller til dine prosjekter?

Her er noen enkle huskeregler:

1

Duse farge fungerer i tak også, i alle rom og med alle takhøyder – dette vil være med på å skape et mer harmonisk uttrykk.

2

Mørke farger på tak kan være krevende i store rom (ofte rom med åpen løsning), men ideelle på soverom (både store og små).

3
  1. I gamle bygårdsleiligheter med over 3 meters takhøyde og godt lysinnslipp er det knekkende likegyldig hvilken farge du har på taket. Anything goes. Vi andre må tenke to ganger gjennom hva vi velger

4

Nå som fargene kommer bredt og stort, vil de hvite takene etterhvert vike. Dette er fordi hvitt ikke er en del av fargesirkelen, og vil stå i sterk kontrast mot alle farger.

There are some dashes of white, and they could easily have been green or orange, without feeling disturbing or loud in any way. Actually, I think they should have been ;) The green Guatemale marble counter is absolutely beautiful, and it’s nice to see something different than the white Carrarra that’s been hanging around forever (it’s practically a classic by now). Green on the other hand, is more bold and rebellious. I love it!! (oh, and look at the ceiling! Same color as the walls!! #emergingtrend)

Again, playing with nuances of the same color. Such an easy trick create depth and interest to a room. A feeling of harmony without being matchy matchy. The soft orange is the little element of contrast, that makes sure it’s not too easy on the eyes.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!