Hvilken farge skal kjøkkenet ha?

Hvite kjøkken har på blitt en slags standard de siste årene, og det har vært liten tvil om hvilken farge man skal velge. Nå, etter 20 år, har det hvite kjøkkenet nådd sin peak, og er i ferd med å begynne sin ferd nedover trendbarometeret. Og hva betyr det? At ditt hvite kjøkken er umoderne til neste år?

Tekst av Dagny Thurmann-Moe
11. mars 2018

– Ikke helt, men det hvite vil vike de kommende årene, ikke lenger være det naturlige førstevalget, og flere og flere vil velge en farge de liker godt på kjøkkenet sitt i stedet for et standard hvitt.

Kjøkkenet er sammen med badet, en av de største investeringene vi gjør i boligen vår. Forklaringen på valget av hvitt, har vært praktisk; det er tidløst, og lettere å selge huset igjen når kjøkkenet har en tidløs farge. Sannheten er at ingenting er tidløst.

Dessverre. De aller fleste fargene som er aktuelle i dag, vil holde seg, men vi kan ikke forvente noe særlig mer enn ti år fremover. Og et kjøkken skal vi ikke skifte ut hvert tiende år! Men nå er saken slik, hvite kjøkken har holdt seg i hele 20 år, og forbrukerne ønsker endring. Alt dette maset om trender føles ofte som om det er styrt av forskjellige varemerker og kommersielle aktører, men sannheten er at det er sluttbrukeren som har kontrollen. Og nå ønsker sluttbrukerne flere alternativer.

Bytte ut det gamle?

Betyr dette at du må bytte ut kjøkkenet ditt? At nå er det over og ut? Vel, vi kan velge å se på det fra to forskjellige vinkler, hvor ingen av de innebærer at du må bytte ut kjøkkenet ditt:

1

Du trives godt med hvitt og vil beholde det som det er: Problem solved – du skal ikke pusse opp eller endre kjøkkenet ditt, bare fordi det meldes at nå kommer det farger. Flere har beholdt 90-tallsfurua frem til i dag, og flere vil også beholde sine hvite kjøkken til de dør. Det er helt greit! Ingen skal fortelle deg hvilken farge du skal ha på kjøkkenet ditt, det bestemmer du helt selv. Velg det du liker og som du trives med.

2

Du er lei av det hvite kjøkkenet, og synes det ser sterilt ut, og likt alle andre kjøkken: Ja, da har vi heldigvis maling. Moderne maling er av så høy kvalitet at de aller fleste overflater kan males. Det viktige her, er forarbeide. Puss lett med sandpapir, og bruk en veldig god grunning. Du kan fint male selv (eller få noen til å gjøre det for deg;)), malingene har også god utflyt i dag (som betyr at du ikke ser penselstrøkene). Dette er spesielt fint med de matte høykvalitetsmalingene (typ Farrow&Ball og Pure&Original). Du kan også sende frontene bort til sprutemaling, men jeg pleier å anbefale å male de på stedet med rulle eller pensel.

Du må ha et helt nytt kjøkken

Hvis det gamle kjøkkenet er upraktisk, ødelagt, nedslitt eller bare utrolig klønete utformet (som de ofte er), kan det være man er nødt til å bite i det sure bærekraft/miljø-eplet og planlegge innkjøp av et splitter nytt kjøkken. Her er det viktig å tenke på kvalitet og miljø, men også det visuelle – hvordan skal det se ut? Hvilken farge skal det ha? Hva hvis jeg velger FEIL farge på den dyreste investeringen i hjemmet mitt? Det kan man raskt føle seg litt angstfull ved tanken på, men her kan jeg berolige deg; i disse dager, er faktisk de fleste farger ganske trygge. Og grunnen til det? – Vi er helt på starten i en ny fargetrendbølge, og mange av fargene vil vare lenge. I tillegg er det uvanlig med fargene kjøkken, så det vil oppfattes som nytt og spennende i flere år fremover.

Tips ved valg av farge på kjøkkenet

Det er allikevel noen huskeregler du kan gjøre deg:

1

De tryggeste fargene er enten støvete eller dype, mørke nyanser (se oversikt litt lenger ned i saken)

2

Sterke primærfarger er foreløpig smalt trendmessig, og hvis du velger en sterk farge, vær sikker på at dette er en farge du kan leve med (mange kan det, men noen er fargesensitive), og at du har tenkt til å bo i boligen din en stund.

3

Et godt og omtenksomt fargesatt hjem vil fremstå som mer attraktivt i en salgsprosess enn ett fargeløst som bare er en i mengden. Så lag en plan, og jobb frem en identitet for hjemmet ditt. Det er ikke så vanskelig som det høres ut som;)

Men hvilken farge skal JEG velge?

Ja, det er jo opp til deg. Hvilken farge liker du? Hva tror du du vil trives med over tid? Er det en nyanse du tiltrekkes av, og har svermet for i flere år? Prøv å kartlegge din egen smak. Det lureste du kan gjøre når det kommer til å fargesette hjemmet ditt, er å ikke velge alle fargene fra samme fargekart. Dette gjelder spesielt trendkartene (forkorter varigheten til fargepaletten drastisk).

Oversikt over gode kjøkkenfarger:

Vi har funnet frem hele 33 forskjellige farger som fungerer på et kjøkken. Disse kan du altså enkelt lykkes med og være trygg på å velge. De går fra helt duse og støvete til et par klare og en stor gruppe mørke. Her er det altså noe for enhver smak og stil.

Blått/blågrønt

Blågrønne nyanser er fargen som har kommet inn først på kjøkkenfronten, etter årevis med hvitt, og etterhvert også grått og sort. Det er en naturlig utvikling, siden blågrønt var den fargen som først markerte fargenes retur. En annen ting som gjelder både blått og blågrønt, er at de er en av naturens nøytrale, eller bakgrunnsfarger (tenk hav, himmel). Fordelen med en nøytral farge på kjøkkenet, er at du kan tilføre mer eller mindre, hvilke som helst andre farger. Du står veldig fritt i å utvikle fargepaletten din videre. Et blågrønt kjøkken er spesielt vakkert hvis du i paletten kombinerer det med varmere nyanser, frks treverk, puddertoner, orange, rustfarger etc. Det kan fort se litt kaldt og sterilt ut, hvis alle fargene rundt er gamle nøytrale (hvitt, grått), eller kalde.

Nude/terracotta/rødbrunt

De varme, støvete nyansene i den røde familien kommer for fullt, og skaper spennende og interessante uttrykk. Fargen er ikke like enkel som det blå/blågrønne, men gevinsten er desto større når du lykkes.

Grønt

Grønt er på samme måte som blått og blågrønt en av naturens nøytrale farger, og faktisk også hovedfargen i naturen vår. Grønt er den fargen som kommer i flest nyanser i naturen (over en million), og er på mange måter den ultimate nye nøytrale fargen. Grønt passer til alt, særlig de duse eller mørkere nyansene, og fremhever fargene rundt seg, og gjør dem vakrere. En god kjøkkenfarge.

Brunt/treverk

Dette er det mest åpenbare alternativet for mange av de som tenker at de ikke gidder grått eller hvitt kjøkken. Og det er absolutt et godt alternativ. Ingen farger er stygge mot tre, så du stiller fritt til å gasse på videre med de fargene du skulle måtte ønske. Heltre er det mest varige alternativet.

Gult

Denne fargen føles kanskje helt crazy å velge på et kjøkken, men det er jo slikt; har du lyst, har du lov;) Jeg har lenge ønsket meg gult kjøkken, men i en mild og behagelig nyanse. Her ser vi tre eksempler på hvordan et gult kjøkken kan fremstå, fra klassisk og rustikt, til et mer moderne smykke i rommet.

Lykke til med fargene!

Husk, det er din smak som teller, og mange forskjellige nyanser og farger kan gi et salgbart, varig og også personlig uttrykk. Det er bare å velge og vrake.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!