Hvilken farge skal taket ha?

Dette er noe mange lurer på – for hvitt er virkelig ikke alltid den beste fargen. Her får du en guide på hva du skal velge når.

Fargen på taket har vært noe vi i lang tid egentlig ikke har forholdt oss til. Takmaling kommer i ren hvit, og det er fargen som man har stått på «auto». Den ene tingen man ikke trenger å tenke på;) Men nå er dette i ferd med å forandre seg, og det skjer fordi vi er på vei inn i en ny fargeepoke (det fargeglade 2020-tallet), hvor vi ønsker oss en mer kompleks bruk av farge. Utviklingen har gått raskt de siste årene, og malte tak er ikke lenger uvanlig.

Vi skal nå gå gjennom to måter å sette farge på taket, med en forklaring av hvordan du kan lykkes med de og hva det er som gjør at de fungerer:

#1 – Samme farge tak og vegg

Dette er den enkleste og mest populære måten å fargesette taket på i dag. Det magiske med denne løsningen, er at uavhengig av hvilken farge du velger, mister du følelsen av tak og vegg i rommet – høyden kan på en måte føles uendelig, du har ikke det hvite flaket på toppen som presser seg nedover og skaper sterk kontrast til alt annet. Følelsen blir mer harmonisk og rolig. Dette er selvfølgelig litt avhengig av fargen du velger, men eksemplene nedenfor viser rom fargesatt på en måte som gir en rolig og behagelig stemning.

Når passer det best å male tak og vegger i samme farge?

Dette passer egentlig nesten alltid og i alle rom. Spesielt i de lysere nyansene, da er det i 95% av tilfellene en god idé. Unntaket er hvis rommet er veldig stort, er et oppholdsrom og du har en mørk farge på veggene, og da særlig hvis du har standard 240 takhøyde. I eldre leiligheter med god takhøyde (over 3 meter) og høye vinduer er mørke tak ofte uproblematiske, og fungerer helt fint.

Hvorfor skal jeg male vegger og tak i samme farge?

Først og fremst skal du gjøre det fordi du har lyst og tror det vil tilføre rommet noe positivt, enn fordi det er en trend og du ser mange gjør det. I mine prosjekter anbefaler jeg nesten alltid å male tak og vegger i samme farge. Årsaken til det, er at dette gir en bedre romfølelse, og nå som farge på veggene er vanlig, blir kontrasten til taket sterk, og skaper en disharmoni i rommene. Årsaken til dette, er at hvitt ikke er en del av fargesirkelen og dermed vil skape en sterk kontrast til fargen på veggen. Noen ganger ønsker vi oss kontrastfylte rom, men oftere er harmoni målsettingen. Det magiske med å miste tak/veggfølelsen, er at følelsen av lavt tak forsvinner i 240-leilighetene, og lunheten bli forsterket i alle rom. I de klassiske leilighetene med god takhøyde og stukkaturer kommer detaljene betraktelig bedre frem.

Foto: Brittany Ambridge. Kilde: Domino

En dus og behagelig blågrønn nyanse, som passer utmerket på både tak og vegg. Rommet blir ekstra interessant av det orange teppet. Nyanser av blått, blågrønt og grønt er de vi konsentrerer oss best og er roligst i.

Foto: Margaret de Lange, styling Kirsten Visdal. Fargepalett: Dagny Fargestudio Copyright: Pure&Original. Nederland.

Kjøkkenet til Sunniva har veldig lyse vegger, og en palett som er både rolig og behagelig. Et hvitt tak ville vært for sterk kontrast mot fargene ellers. (hvitt er som kjent ikke en del av fargesirkelen, og i kontrast/opposisjon mot alle farger)

Foto: James Merrell. Copyright: House and Garden

Jeg anbefaler oftest mørke vegger på soverom, men dersom lysinnslippet er godt, kan det også være vanvittig vakkert i både oppholdsrom, men også rom som er små av størrelse. Dette minikjøkkenet får mer personlighet og blir både lunere og koseligere stemning enn det ville fått med lyse farger. Det er ikke alltid lyst eller stort er det som skaper et godt hjem.

Foto: Note Design Studio Copyright: Note Design Studio. Stockholm, Sverige.

Note Design Studio har fargsatt Stockholmsleiligheten på en vakker måte. Her er igjen takfargen med på å gjøre rommet mer harmonisk, og mindre søtt. Den lysegule pastellfargen ville fått et helt annet og mye yngre/søtere uttrykk i kombinasjon med hvitt listverk og tak.

 

Foto: Adam Wiseman. Copyright: Dimore Studio. Mexico.

Det terracottafargede taket er med på å gjøre rommet «takløst» – det er vakkert og elegant. Et hvitt tak ville ødelagt den harmoniske følelsen.

Foto: Dagny Fargestudio. Copyright: Dagny Fargestudio. Oslo, Norge.

Hos Linn og Tor Henrik har lavendelfargede tak i hele leiligheten. På kjøkkenet beveger takfargen seg nedover veggene, mens i gangen og stuen er det forskjellige nyanser av terracotta. Takfargen valgt her befinner seg dermed i begge leire:) Tak og vegger kan helt fint ha samme farge i det ene rommet, og være forskjellige i neste.

Av Dimore Studio. Ukjent kilde. Paris, Frankrike.

Dimore Studio igjen. Rommet blir lunt og elegant med den duse blåfargen som dekker alle flater og forkler ventilasjonsanlegget. Den orange skilleveggen er det perfekte kontrasterende elementet i rommet.

Foto: Elisabeth Aarhus. Fargepalett: Heidi Pettersvold Nygaard Eier: Synne Skjulstad Oslo, Norge

Denne leiligheten er helt magisk fargesatt av Heidi Pettersvold Nygaard og hennes ektemann, og jeg skrev om den første gang for flere år siden. Hele leiligheten er sofistikert fargesatt og med interessante kombinasjoner. Den rosa stuen (som vi ser hjørnet av på bildet over) er i en farge vi har hatt mange fordommer mot, men rommet, lunheten og elegansen vi ser her, er et godt bevis på at fargen ikke bør avskrives.

#2 – forskjellig farge på tak og vegg

Dette kan ofte være et vel så godt alternativ, som kan være med på å skape interessante og en mer kompleks bruk av farge. Det er også perfekt for color blocking. Andre ganger kan det være fordi veggfargen er for intens til også dekke takene, eller at det skaper et roligere inntrykk ved bruk av en annen farge/nyanse.

I hvilke tilfeller bør jeg bruke en annen farge på taket enn på veggen?

I mine prosjekter er det svært sjelden jeg anbefaler hvite tak, men noen ganger er det et riktig valg å velge en annen farge eller nyanse enn den du har på veggen. Takfarge velges alltid ut fra estetiske årsaker, og noen ganger blir det mer interessant med et avvik mellom tak og vegg.

 

Foto: Birgit Fauske. Copyright: Dagny Fargestudio. Norge.

Hjemme hos Johanne, er begge alternativer til fargesetting av tak valgt. På kjøkkenet er det mange forskjellige farger med i paletten. Taket i hele villaen er malt i forskjellige terracottanyanser, og i det åpne kjøkken/stuerommet, er det valgt en dus nyanse. Taket er med på å skape et modernistisk uttrykk, med klare kontraster, samtidig som rommet fremstår som harmonisk i uttrykket.

 

Maison La Roche-Jeanneret av Le Corbusier. Ukjent kilde. Paris, Frankrike.

Maison La Roche-Jeanneret er fantastisk fargesatt, og her er taket et viktig element, selvfølgelig også fargesatt i Corbusiers farger (som Johannes hjem også er).

 

Foto: Margaret de Lange. Copyright: Dagny Fargestudio. Norge.

Hjemme hos Sunniva valgte vi en mørkere nyanse i taket enn på veggene for å skape harmoniske overganger og en interessant fargeopplevelse. Fargepaletten startet med maleriet som henger på veggen, og er bygget ut derfra. Det er mange farger (nesten hele fargesirkelen) i rommet, samtidig som det oppleves som rolig og behagelig.

 

Foto: Luc Roymans. Av sculp(IT) architecten. Kilde: Archinect . Antwerp, Belgia.

Her er det valgt en takfarge i skarp kontrast mot veggene. Man kan diskutere om det er vellykket eller ikke, men det gjør det fargeløse rommet ørlite grann med interessant.

Foto: Dagny Fargestudio. Copyright: Dagny Fargestudio. Oslo, Norge.

Hjemme hos Linn og Tor Henrik  har målsettingen vært å skape et hjem som er lunt og personlig, samtidig som det fremhever kunst og objekter hos paret. Det lavendelfargede taket er i kontrast til veggene, men på en behagelig måte. Dette oppnås fordi fargene er nyanselike. Fargen på taket beveger seg gjennom hele leiligheten, og til slutt ned på veggene på kjøkkenet

 

Ukjent fotograf og sted. Kilde: Skinnysticks

Det er lov å være litt skrullete i blant å gjøre ting som har litt humor. Dette badet er litt glammigt og lekent. Tapet kan helt fint brukes i taket, og som vi ser, beveger det seg nedover veggene på baksiden. Grønt og rosa er splittkomplimentære, og en kombo som kommer i veldig mange forskjellige varianter. Her i selskap med messing. Et bladtak gir ikke en voldsom høyde til rommet, men det er en interessant effekt som kan tolkes i mange forskjellige fargekombinasjoner og mønstre.

 

Foto: Carola Ripamonti. Kilde: Yellowtrace. Turin, Italia.

Dette vakre badet har en interessant og kompleks form for color blocking. Det er to grupper av farger, nyanser av blått og nyanser av rødt, som harmonerer og fungerer godt sammen.Taket er mørkere enn veggene, men det gjør ingenting. Rommet er interessant og garantert behagelig å oppholde seg med (selv med de vikende, hvite veggene;) (som er i mindretall))

 

Foto: Malou Ter horst – Het Groene Kabinet. Kilde: Pure & Original.Nederland

Noen ganger kan taket ha en knallfarge – som her. Ville nok valgt en blek nyanse av gult på veggene for å roe ned litt, men dette kan tolkes på mange forskjellige måter. Noen ganger er en sterk farge i taket akkurat det man trenger!

Alcro Trend lanserte disse bildene for en tid tilbake, hvor taket er malt i en lysere nyanse av veggfargen. Dette skaper et mye mer harmonisk rom, enn hvis taket hadde vært hvitt.

 

Bilde fra HER

Når kan man da male taket sitt smaragdgrønt? Vel, er takhøyden din 240, kan dette føles litt dramatisk og intenst. Men siden det er høyt under taket i rommet på bildet, fungerer dette og vil også være helt greit og behagelig å oppleve i leiligheten. Her fungerer det brunrøde gulvet litt som vegg – fargene er i kontrast med hverandre. Samtidig har det en elegant mid century-aktig eleganse over seg. Ønsker du deg noe slikt, er det bare å hoppe i det. Jeg ville selvsagt malt veggene også, men det funker helt fint med hvite også.

Oppsummering

Hva betyr så dette? Hva skal du velge hjemme hos deg eller til dine prosjekter?

Her er noen enkle huskeregler:

  1. Duse farge fungerer i tak også, i alle rom og med alle takhøyder – dette vil være med på å skape et mer harmonisk uttrykk.
  2. Mørke farger på tak kan være krevende i store rom (ofte rom med åpen løsning), men ideelle på soverom (både store og små).
  3. I gamle bygårdsleiligheter med over 3 meters takhøyde og godt lysinnslipp er det knekkende likegyldig hvilken farge du har på taket. Anything goes. Vi andre må tenke to ganger gjennom hva vi velger
  4. Nå som fargene kommer bredt og stort, vil de hvite takene etterhvert vike. Dette er fordi hvitt ikke er en del av fargesirkelen, og vil stå i sterk kontrast mot alle farger.