Sort: deprimerende, elegant, mektig og upersonlig

For meg er sort den mest overvurderte ufargen. Den har en negativ personlighet, og er uten tvil vanskelig å lykkes med.

Tekst av Dagny Thurmann-Moe
4. juli 2014

Gjennom tidene har fargen sort tradisjonelt ikke blitt brukt i hverken hverdagstøy eller interiør (spesielt vegger), og entret ikke motebilde før omtrent 35 år siden, da fargen begynner å bli hipp for alvor.

Eksperter i fargeverdenen hevder at vi begynner å nærme oss slutten av denne trendbølgen, noe som er en lettelse. Det er ikke det at jeg synes sort er en grusom farge, den er bare overvurdert, og er best brukt på detaljer og mindre elementer/flater.

Dette er utfordringen med sort:

Sort er et resultat av absorbering av all farge og fravær av lys. Den gjemmer ting. Gjør at du ser slankere ut, gjemmer ujevnhet på en vegg, den rett og slett skjuler.

Ved å bruke sort skjuler du din usikkerhet, følelser og frykter, den skaper en falsk trygghet. Samtidig symboliserer sort ofte makt og kontroll. Den er en uvennskapelig farge som truer, den er innadvendt og mer utilgjengelig, dette mye grunnet akkurat hva den symbolisere; makt og kontroll.

Men sort har også en undertone av underkastelse. I følge Frame sin bok Colour Hunting, forklarer forskere at en kvinne kledd i svart fremstår som enklere å lede for menn, mens prester bruker sort for å vise underkastelse for Gud.

For mye sort kan føre til depresjon og bør unngås. Hvis du er en stor fan av sort anbefaler jeg du bruke den med andre farger, men vær oppmerksom på at kontrasten mellom sort og andre farger kan virke skarp og lite elegant, den blir rett og slett for sterk.

Sort blir ofte beskrevet som elegant og luksuriøst, og folk som bruker sort ønsker å føle seg sofistikerte og kule.

Sort i moteverdenen.

Med tanken på at 98% av oss ser slitne og grå med sort i nærheten av ansiktene våre, er det ganske fasinerende hvor mange mennesker som hver dag fortsatt velger å bruke denne fargen.

“I wore black because I liked it. I still do, and wearing it still means something to me. It’s still my symbol of rebellion — against a stagnant status quo, against our hypocritical houses of God, against people whose minds are closed to others’ ideas.”

Johnny Cash

Det er langt fra vågalt å bruke sorte klær lenger, er det vel? Det har blitt veldig vanlig og regnes som en sikker farge (noe det ikke er). Jeg skal vedde for at Coco ville vært skuffet over å se hvor vanlig og ordinært hennes elskede sort har blitt. Hadde hun levd I dag, ville hun nok endret dette utsagnet til det motsatte:

“Women think of all colors except the absence of color. I have said that black has it all. White too. Their beauty is absolute. It is the perfect harmony.” 

Coco Chanel

Utsagnet er i mine øyne feil. Sort er ikke den komplette fargen. I Coco sin tid, når alle andre var kledd i livlige farger, var sort nytt og spennende. Den gangen var det banebrytende og annerledes, men nå finner du svart overalt. Sort er deprimerende, elegant, negativ, kraftig og kald. Den er som en en uniform, og nå er vi nærmest en arme av soldater kledd i sort. Visste du at sort fremhever linjer, altså rynker, og poser under øynene dine? Den fremhever ingen øyenfarge, noe som er trist da øynene dine er ditt viktigste kommunikasjonsverktøy. Om du noen gang siterer Coco og forguder hennes stilsmak, husk dette; hun var en ulykkelig kvinne. Dette overrasker meg ikke i det hele tatt, med tanke på hvilke farger hun valgte å omringe seg med.

Ta en titt på Erik Solbakken til venstre i bilde under. Er dere enige om at han ser ganske blek ut? Nesten hvit, med et hint av blått… Dette er hvordan du (eller 98% av oss) ser ut når du bruker sort. Vi blir på ingen måte stilige som motebloggere og kjendiser, vi ligner mer på lik (sorry Erik ?). I tillegg til å se ut som lik, vil de fleste av oss også se eldre ut. Posene du har under øynene? De vil bare bli tydeligere, tro mine ord. Sort er ekspert på å fremheve posete og trøtte øyne, ikke for å snakke om rynkene. Rynker og sort går hånd i hånd, de er bff´s.?

Og den største løgnen innen moteverdenen…? Den lille sorte kjolen (LBD)! En farge 98% av oss ser elendige ut i, vasker ut hudfargen, skjuler øyenfargen vår, og gjør oss tynne. Ja, den siste er jo noe vi mange ser som et stort pluss, men jeg lover deg at en marineblå kjole også vil få deg til å se tynnere ut. Ikke la det bli for viktig å fremstå som tynn, kurver er vakkert. Gå heller for den lille fargerike kjolen. I en farge som får huden din til å gløde, dine øyne til å skinne og fremhever figuren din på alle de riktige stedene. Jeg kan garantere deg at du vil se vakrere ut, og antageligvis lettere å ta kontakt med.

Så hvordan får du sort til å fungere I garderoben din? For meg er det kun et svar; unngå det. Men om du fortsatt har et sterkt ønske om å bruke fargen, husk dette; unngå å få sort mot ansiktet. Begrens bruk av fargen til bukser, skjørt, vesker og sko.

Sort interiør

Sort er en ganske lite brukt farge innenfor interiør, mye pga av våre negative assosiasjoner til fargen. Uavhengig av dette har vi i det siste sett sort tre frem i trendbilde, og flere moderne hjem stylet med mørke og depressive fargekombinasjoner.

Hvis du likevel har et sterkt ønske om prøve deg på trenden med sorte vegger, og føler at det ville være perfekt for din personlige stil og smak, bare husk disse tre reglene.

1

Hva som ser flott ut på bilder, er ikke dermed sagt sundt for oss å bo i.

2

Ikke bruk svart i de rommene hvor du oppholder deg mest, sånn som stue, soverom eller kjøkken. Det vil ødelegge humøret ditt, sann mine ord.

3

Hvis du ønsker en bedre atmosfære i rommet, velg en farge som nesten er sort, men ikke sort (for eksempel sort med nyanser av blågrønt, rødt, blått, grønt etc.)

Så hvor kan du slå deg løs med sort?

Badet er et av rommene som kan fungere. Selv om sort ikke er den beste bakgrunnsfargen for å legge sminke, vil den fungere i dette rommet.

Her ser dere en del av et soverom som er sort, en dårlig farge for søvn (på et ubevist nivå vil det gi deg en urolig søvn), men la oss si at dette er en gang. Ganger kan fungere som sortmalte. Disse typer rom er faktisk de du kan være mest vågale med. Dette fordi de er rom du bruker kort tid i, men ikke glem at det også er ganger ofte er rommet du ønsker dine gjester velkommen i og det siste rommet de opplever før de går. Pass på at du dekorer det i en stil som gjør deg glad (og helt ærlig, hvem er det som blir lykkelig av sort?).

Sorte sitater:

“the man in black travels with your soul in his pocket.”

Stephen King

“If you force me to pick one color, it’d be Black… It covers up the things inside of me that I don’t want to be known. Well, for the same reason, black is the color I hate, too…”

Gosho Aoyama

“Some people like living in black and white worlds. Let them stay there. Appreciate all the colors you see in your world though.”

Ashley Lorenzana

“…you can have a dark heart and be a writer, but you can’t have a black one..” 

John Geddes

“Since I was 16, I’ve felt a black cloud hangs over me. Since then, I have taken pills for depression.”

Amy Winehouse

Meld deg på våre nyhetsbrev

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling av fargekonsepter. Hold deg oppdatert om alt som skjer i studioet ved å registrere deg.

Markedsføringstillatelser
KOI vil bruke informasjonen du gir på dette skjemaet for å komme i kontakt med deg og for å gi oppdateringer og markedsføring.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringsplattform. Ved å klikke nedenfor for å abonnere, godtar du at informasjonen din vil bli overført til Mailchimp for behandling. LÆR MER OM MAILCHIMP'S PERSONVERNPRAKSIS HER.

Ta kontakt

Koi Fargestudio tilbyr fargerådgivning og utvikling 
av fargekonsepter. Bruk gjerne kontaktskjemaet eller send en 
e-post. Vi hører gjerne fra deg!

Adresse
Rådhusgata 11
0151 Oslo

Kontaktinfo
+4792014333
mail@koifargestudio.no

Meld deg på Kois fargenytt!

Nyhetsbrevet kommer i ujevn rykk og napp, mer etter innfallsmetoden og hvis vi har noe på hjertet, enn i en veldig fast form. Så vil du være med på litt ukentlig, månedlig eller kvartalsvise fargeinspo og samtale, synes vi det er stort stas!