Hvilken farge skal kjøkkenet ha?

Hvite kjøkken har på blitt en slags standard de siste årene, og det har vært liten tvil om hvilken farge man skal velge. Nå, etter 20 år, har det hvite kjøkkenet nådd sin peak, og er i ferd med å begynne sin ferd nedover trendbarometeret. Og hva betyr det? At ditt hvite kjøkken er umoderne til neste år? – Ikke helt, men det hvite vil vike de kommende årene, ikke lenger være det naturlige førstevalget, og flere og flere vil velge en farge de liker godt på kjøkkenet sitt i stedet for et standard hvitt.

Kjøkkenet er sammen med badet, en av de største investeringene vi gjør i boligen vår. Forklaringen på valget av hvitt, har vært praktisk; det er tidløst, og lettere å selge huset igjen når kjøkkenet har en tidløs farge. Sannheten er at ingenting er tidløst.

Dessverre. De aller fleste fargene som er aktuelle i dag, vil holde seg, men vi kan ikke forvente noe særlig mer enn ti år fremover. Og et kjøkken skal vi ikke skifte ut hvert tiende år! Men nå er saken slik, hvite kjøkken har holdt seg i hele 20 år, og forbrukerne ønsker endring. Alt dette maset om trender føles ofte som om det er styrt av forskjellige varemerker og kommersielle aktører, men sannheten er at det er sluttbrukeren som har kontrollen. Og nå ønsker sluttbrukerne flere alternativer.

Modell: Hentet fra Farger til folket! Copyright Dagny Fargestudio

Bytte ut det gamle?

Betyr dette at du må bytte ut kjøkkenet ditt? At nå er det over og ut? Vel, vi kan velge å se på det fra to forskjellige vinkler, hvor ingen av de innebærer at du må bytte ut kjøkkenet ditt:

  1. Du trives godt med hvitt og vil beholde det som det er: Problem solved – du skal ikke pusse opp eller endre kjøkkenet ditt, bare fordi det meldes at nå kommer det farger. Flere har beholdt 90-tallsfurua frem til i dag, og flere vil også beholde sine hvite kjøkken til de dør. Det er helt greit! Ingen skal fortelle deg hvilken farge du skal ha på kjøkkenet ditt, det bestemmer du helt selv. Velg det du liker og som du trives med.
  2. Du er lei av det hvite kjøkkenet, og synes det ser sterilt ut, og likt alle andre kjøkken: Ja, da har vi heldigvis maling. Moderne maling er av så høy kvalitet at de aller fleste overflater kan males. Det viktige her, er forarbeide. Puss lett med sandpapir, og bruk en veldig god grunning. Du kan fint male selv (eller få noen til å gjøre det for deg;)), malingene har også god utflyt i dag (som betyr at du ikke ser penselstrøkene). Dette er spesielt fint med de matte høykvalitetsmalingene (typ Farrow&Ball og Pure&Original). Du kan også sende frontene bort til sprutemaling, men jeg pleier å anbefale å male de på stedet med rulle eller pensel.

Du må ha et helt nytt kjøkken

Hvis det gamle kjøkkenet er upraktisk, ødelagt, nedslitt eller bare utrolig klønete utformet (som de ofte er), kan det være man er nødt til å bite i det sure bærekraft/miljø-eplet og planlegge innkjøp av et splitter nytt kjøkken. Her er det viktig å tenke på kvalitet og miljø, men også det visuelle – hvordan skal det se ut? Hvilken farge skal det ha? Hva hvis jeg velger FEIL farge på den dyreste investeringen i hjemmet mitt? Det kan man raskt føle seg litt angstfull ved tanken på, men her kan jeg berolige deg; i disse dager, er faktisk de fleste farger ganske trygge. Og grunnen til det? – Vi er helt på starten i en ny fargetrendbølge, og mange av fargene vil vare lenge. I tillegg er det uvanlig med fargene kjøkken, så det vil oppfattes som nytt og spennende i flere år fremover.

Modell: Hentet fra Farger til folket! Copyright Dagny Fargestudio

Tips ved valg av farge på kjøkkenet

Det er allikevel noen huskeregler du kan gjøre deg:

  1. De tryggeste fargene er enten støvete eller dype, mørke nyanser (se oversikt litt lenger ned i saken)
  2. Sterke primærfarger er foreløpig smalt trendmessig, og hvis du velger en sterk farge, vær sikker på at dette er en farge du kan leve med (mange kan det, men noen er fargesensitive), og at du har tenkt til å bo i boligen din en stund.
  3. Et godt og omtenksomt fargesatt hjem vil fremstå som mer attraktivt i en salgsprosess enn ett fargeløst som bare er en i mengden. Så lag en plan, og jobb frem en identitet for hjemmet ditt. Det er ikke så vanskelig som det høres ut som;)

Men hvilken farge skal JEG velge?

Ja, det er jo opp til deg. Hvilken farge liker du? Hva tror du du vil trives med over tid? Er det en nyanse du tiltrekkes av, og har svermet for i flere år? Prøv å kartlegge din egen smak. Det lureste du kan gjøre når det kommer til å fargesette hjemmet ditt, er å ikke velge alle fargene fra samme fargekart. Dette gjelder spesielt trendkartene (forkorter varigheten til fargepaletten drastisk).

Les mer om hvilken farge skal taket ha?

Oversikt over gode kjøkkenfarger:

Vi har funnet frem hele 33 forskjellige farger som fungerer på et kjøkken. Disse kan du altså enkelt lykkes med og være trygg på å velge. De går fra helt duse og støvete til et par klare og en stor gruppe mørke. Her er det altså noe for enhver smak og stil.

Obs! Husk at farger ser annerledes ut på skjerm enn i virkeligheten, og at du alltid bør teste fargen før du velger. Klikk her for å laste ned PDF med fargeoversikt (nedlastningslink).

Les mer om sesongens beste interiørfarger.

Blått/blågrønt

Blågrønne nyanser er fargen som har kommet inn først på kjøkkenfronten, etter årevis med hvitt, og etterhvert også grått og sort. Det er en naturlig utvikling, siden blågrønt var den fargen som først markerte fargenes retur. En annen ting som gjelder både blått og blågrønt, er at de er en av naturens nøytrale, eller bakgrunnsfarger (tenk hav, himmel). Fordelen med en nøytral farge på kjøkkenet, er at du kan tilføre mer eller mindre, hvilke som helst andre farger. Du står veldig fritt i å utvikle fargepaletten din videre. Et blågrønt kjøkken er spesielt vakkert hvis du i paletten kombinerer det med varmere nyanser, frks treverk, puddertoner, orange, rustfarger etc. Det kan fort se litt kaldt og sterilt ut, hvis alle fargene rundt er gamle nøytrale (hvitt, grått), eller kalde.

Kilde: bobedre.dk, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De varme benkeplatene og det dyp grønne gulvet er med på å gi kjøkkenet varme, egenart og personlighet.

Kilde: Sojournal, Foto: Karen Maj Kornum

Et lignende uttrykk som ovenfor, og igjen, de varme nyansene på benkeplate og gulv er viktige faktorer for at fargepaletten og uttrykket fungerer.

Kilde: Yellowtrace, Foto: Sisters Agency

Dette kjøkkenet har gått som en farsott på sosiale medier, mye pga det originale helt fantastiske terrazzo-gulvet, men selvfølgelig også på grunn av den sofistikerte fargepaletten, hvor de varmere nyansene kommer tydelig inn, fra rød marmor i gulv, til teakstoler med orange trekk, messinglampene, kunstplakater med terracottafarget bakgrunn, og den varmbeige veggen. Sofistikert og gjennomført. Kombinasjoner som dette er ikke tilfeldige, men et resultat av å bruke tid (egen eller innleid) på å utarbeide en god fargepalett.

Kilde: dezeen, Foto: Andy Stagg

Man kan fint være leken i kjøkkenfargene, ikke alle er så alvorlige, og det kan kjøkkenet ditt helt fint gjenspeile. Dette er fargerikt, og kunne lett falt gjennom, men igjen, gjør en gjennomarbeidet fargepalett og materialvalg dette til et kjøkken med sterk personlighet og lang varighet.

Kilde: Sola Kitchens

Fargen Hague Blue fra Farrow & Ball har en stor internasjonal tilhengerskare, og det er lett å skjønne hvorfor. Den kan minne litt om den norske megasuksessen Deco Blue fra Jotun, men er litt klarere og mer saturert i nyansen. Passer utmerket til kjøkkenfronter, og skaper i likhet med de dype grønntonene et sofistikert og elegant uttrykk.

Kilde: HonestlyWTF

I dette blå kjøkkenet, ser vi igjen innslag av varmt treverk, gulvet er viktig for lunheten i rommet, det samme er treverket på kjøkkenbordet. Det er spesielt elegant at veggen til venstre, ved vinduet, er i en mørkere nyanse av fargen på kjøkkenfrontene.

Kilde: Woodbeast

Igjen, bruk av flere farger på frontene. Litt mindre lekent enn det forrige eksempelet, og igjen er de varme fargetonene i treverket viktige for fargepalettens suksess. Her er frontene beiset, som gir et spesielt sofistikert og elegant uttrykk med nyansespill.

Nude/terracotta/rødbrunt

De varme, støvete nyansene i den røde familien kommer for fullt, og skaper spennende og interessante uttrykk. Fargen er ikke like enkel som det blå/blågrønne, men gevinsten er desto større når du lykkes.

Kilde: Apartment Therapy, Foto: Nikole Ramsay

Dette kjøkkenet er strengt tatt ikke i den rød familien, men det er kjøkkenøyen. Say hello to crazy (but in a good way)! Her har de gått «all in» med messing, og jeg synes resultatet er over the top og kult. Vill rosa marmor med grønne årer (eller omvendt), varmt treverk og en rosa kjøkkenøy, gjør dette kjøkkenet til et smykke i hjemmet, og et inntrykk man sent vil glemme. Alle vil ikke like et slikt uttrykk, men det er helt ok. Alle må ikke like alt, da ender vi opp med generiske, kjedelige løsninger (som de fleste har i dag, sjekk ut finn.no, så vil du se at 98% av norske kjøkken ser helt like ut. Med litt institusjonspreg). Dersom du er redd for å gjøre noe slikt i din leilighet/hjem, fordi du tenker på gjensalg, vil jeg si følgende; dette er et elsk/hat-kjøkken. Sannsynligheten for at du i salgsprosessen vil finne noen som blir helt besatt av dette kjøkkenet, og må ha det, er høy. Men gjennomføring må være 100%, og man kan ikke benytte seg av snarveier eller kompromisser. Hvis dette er din stil, hopp i det.

Kilde: Reform, Foto: Andreas Omvik

En ganske annen verden enn det forrige kjøkkenet, her ser vi et pent blekrosa kjøkken fra danske reform. Fargen er mild og lett og like, og uttrykket ville blitt enda mer interessant, hvis veggfargene hadde hatt en støvete dus terracottanyanse.

Kilde: STUDIO OINK

Dette er ikke et kjøkken, men en resepsjon. Allikevel, kan det fint være inspirasjon til ditt neste kjøkken. Forskjellige nyanser av terracotta sammen (tenk frks overskap/underskap, skap/vegg, skap/benkeplate etc). En sofistikert palett vi vil se mer av i fremtiden.

Kilde: Zrobym architects

Her gjør fargen hele kjøkkenet, som ville vært dørgende kjedelig som hvitt. En god nyanse, og det hadde vært spennende å se de gå mer «all inn» og gjennomføre fargepaletten. Et varig og interessant valg på frontene.

Kilde: Residencemagazine.se, Foto: Heidi Lerkenfeldt

De dype rødbrune/plomme nyansene er også gode kjøkkenfarger. Dette er spesielt vakkert, og særlig med den blekgrønne flisveggen. Disse fargene er splittkomplimentære, det vil si at du tar komplimentærfarger og trekker nyansene ut til den ene eller andre siden (i dette tilfellet rødt og grønt).

Grønt

Grønt er på samme måte som blått og blågrønt en av naturens nøytrale farger, og faktisk også hovedfargen i naturen vår. Grønt er den fargen som kommer i flest nyanser i naturen (over en million), og er på mange måter den ultimate nye nøytrale fargen. Grønt passer til alt, særlig de duse eller mørkere nyansene, og fremhever fargene rundt seg, og gjør dem vakrere. En god kjøkkenfarge.

Kilde: Daniella Witte (Elle Decoration), Foto: Naked Kitchen

Dette kjøkkenet er stramt og monokromt, med en dyp militærgrønn nyanse på fronter, i kombinasjon med messing. Veggene trenger ikke være så mørke, og kan fint også være i en dusere nyanse, men kunne like fint være dus blå, dus terracotta, eller tilogmed dust gule.

Kilde: Inredningshjälpen, Foto: Ballingslöv

Forskjellige stensorter øker i popularitet, og mange begynner å bli litt lei av den gråårede carrarra, som har vært «det eneste alternativet hvis du skal gjøre det riktig» i flere år. Litt kjedelig at det som er riktig er så lite kreativt og uniformt, og veldig famtastisk at vi nå ser litt villere og sterke alternativer med mer egenart og personlighet.

Kvänum kjøkken i fargen Studio Green

De dype grønntonene er velegnet for kjøkken, og passer både klassiske og mer moderne uttrykk. Fargen er varig, og kan enkelt kombineres med andre farger, nøytral som den er. Gir et sofistikert og elegant uttrykk.

Brunt/treverk

Dette er det mest åpenbare alternativet for mange av de som tenker at de ikke gidder grått eller hvitt kjøkken. Og det er absolutt et godt alternativ. Ingen farger er stygge mot tre, så du stiller fritt til å gasse på videre med de fargene du skulle måtte ønske. Heltre er det mest varige alternativet.

Kilde: blissfulbblog

Fint fargespill i trverket, som automatisk gir et lunt og hyggelig inntrykk. Kunne med hell valgt farge på vegg/tak også.

Kilde: MyDomaine AU, Foto: Nikole Ramsay

Et kjøkken som virker litt mer bohemsk, med referanser til mange forskjellige stilarter, og igjen, kombinasjonen av splittkomplimentære nyanser av rødt og grønt (her terracotta og smaragdgrønt).

Gult

Denne fargen føles kanskje helt crazy å velge på et kjøkken, men det er jo slikt; har du lyst, har du lov;) Jeg har lenge ønsket meg gult kjøkken, men i en mild og behagelig nyanse. Her ser vi tre eksempler på hvordan et gult kjøkken kan fremstå, fra klassisk og rustikt, til et mer moderne smykke i rommet.

Kilde: The Design Files

Her har bakveggen til kjøkkenet fått en eggeplommegul nyanse, mens over- og underskapene i front har fått en dyp nyanse av blått. Primærnyansene av blått og gult kan være grelle mot hverandre, men siden den blå nyansen er så mørk, blir uttrykket sofistikert og elegant. Det varme treverket på gulvet og bokhyllen i front er viktige ingredienser for fargepalettens suksess.

Kilde: The Remodelista, design: RZ Living

Dette kjøkkenet kommer i en av mine favorittfarger; India Yellow, fra Farrow&Ball. De fleste tenker at denne er for sterk, for dyp, for intens, men sannheten er at den ikke blir så intens når den kommer opp på vegg/flate. Uttrykket blir ganske behagelig, også på grunn av de naturlige fargepigmentene, og nyansen nærmer seg sennep, men er klarere. Her i en rustikk setting med et plassbygget kjøkken. Passer også til de enklere, mer minimalistiske kjøkkenene.

Kilde: Apartment Therapy, Design: Heidi Pettersvold Nygård

Synne Skjulstads leilighet kan du lese mer om her. Fargedesignet til Heidi Pettersvold Nygård i Snøhetta fra 2014 er vakkert og har gitt leiligheten et varig uttrykk med en sterk personlighet. Skjelden kost i dag;) De knallgule underskapene blir som et smykke i leiligheten, og fargen er et velkomment lite boost av energi.

Lykke til med fargene!

Husk, det er din smak som teller, og mange forskjellige nyanser og farger kan gi et salgbart, varig og også personlig uttrykk. Det er bare å velge og vrake:

Husk at du kan laste ned pdf med fargeoversikten HER.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagreLagreLagre

LagreLagre

LagreLagre